Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Стоянов: Забраната за внос на продукти от Украйна няма да важи за вече сключените договори

Парите

Стоянов: Забраната за внос на продукти от Украйна няма да важи за вече сключените договори

Стоянов: Забраната за внос на продукти от Украйна няма да важи за вече сключените договори - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Забраната за внос на зърнени продукти в европейските черноморски държави, сред които е и България, няма да важи за вече сключените договори, обяви в ефира на БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Примомняме, че преди ден ЕК въведе ограничение за внос от Украйна на 4 зърнени култури - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Тези украински продукти няма да се внасят на териториите на петте европейски държави (България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия) до 5 юни, но транзитните коридори през страните членки ще продължат да функционират.

Официално: ЕК забрани вноса на 4 земеделски продукта от Украйна

От списъка със забранени продукти отсъства слънчогледовото олио, но страната ни ще подпише двустранно споразумение с властите в Киев, което трябва да регулира търговията. Държавата ни настоява пред ЕК към този забранителен списък да бъдат добавени и още два продукта - мед и сухо мляко, тъй като държавата ни търпи сериозни загуби и от техния внос.

Очаква се проверките, свързани със забраната, да забавят на границата превозните средства, натоварени със зърно, смята служебният министър на икономиката, тъй като контролът ще е сериозен. В момента се водят разговор с ЕК относно приложението на вече приетия регламент.

„След това ще бъдат информирани търговците и превозвачите какви документи ще е необходимо да предоставят“, уточни Никола Стоянов.

По думите му България не е доволна от разпределението на 100-те милиона евро допълнителна помощ за земеделците от петте засегнати от украинския износ на зърно държави. Затова диалогът с ЕК продължава.

Гечев: България ще получи едва около 10 млн. евро от новата компенсация на ЕК заради украинския внос

Комисията предлага от тези средства да се отпуснат 9.77 млн. евро за България, 15.93 млн. евро за Унгария, 39.33 млн. евро за Полша, 29.73 млн. евро за Румъния и 5,24 млн. евро за Словакия. Петте държави могат да допълнят тази подкрепа от ЕС до 200 %.

Ефектът от сайта за наблюдение и сравнение на цените на храните

Месец и половина след създаването на електронната платформа за наблюдение на цените на част от основните хранителни продукти вече има резултат,  уточни Никола Стоянов.

От анализите става ясно, че цените на дребно не се увеличават. Около 1300 са проверките от Комисията за защита на потребителите като те са открили 331 нелоялни търговски практики.

„Има определени продуктови групи, където има намаление - олиото е 8% надолу, маслото е 6% надолу. Млечните - при киселото мляко има намаление, в зависимост от маслеността. Така че вече има такива отделни примери. Не е това, към което се стремим и ние, но още в началото беше ясно, че за месец-месец и половина няма как да очакваме спад от 15%-20% надолу. Това е един процес“, каза Стоянов.

Анкети