Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Търговията ни с Азербайджан с рекорден ръст от близо 330% за година

Парите

Търговията ни с Азербайджан с рекорден ръст от близо 330% за година

Търговията ни с Азербайджан с рекорден ръст от близо 330% за година - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Стокообменът между България и Азербайджан отбелязва един от най-високите растежи сред всички партньори на нашата страна в рамките само на една година. Това се казва в анализ, изготвен от Димитър Русков, редактор в Международния отдел на ИА БГНЕС, който се позовава на данните на Националния статистически институт и Министерството на икономиката и индустрията

Драстичният ръст от цели 329,2% е регистриран през 2022 г. спрямо 2021 г. Двустранният ни стокообмен възлиза на 419,2 млн. щатски долара, като вносът е за 394,4 млн. долара, а износът ни – 24,9 млн. Така дупката в търговското салдо е 369,5 млн. долара. Тази отрицателна статистика се дължи на започналите през 2021 г. доставки на природен газ, които се осъществяват за България от Държавната петролна компания на Република Азербайджан СОКАР.

За периода януари-октомври 2023 г. двустранният стокообмен възлиза на 319 млн. долара, като е намалял с близо 10%, спрямо същия период на 2022 г. Българският износ за Азербайджан е възлязъл на 28 млн. долара и е нараснал с 28%. Азербайджанският внос в България достига 291 млн. долара, в сравнение с 332 млн. долара през същия период на 2022 г.

За периода от 2010 до 2020 г. включително стокообменът се запазва сравнително ниски нива, движещи се в диапазона от 12 до 40 млн. долара. Като през цялото това десетилетие търговското салдо неизменно е в полза на България. За пръв път тенденцията се преобръща през 2021 г., когато двустранната търговия отбелязва първия си голям скок, достигайки 97,3 млн. долара спрямо 17,7 млн. през 2020 г. Отрицателното ни салдо тогава е 51,5 млн. долара.

Сред водещите стоки в българския износ за Азербайджан в последните години традиционно присъстват медикаментите, хлебарските изделия и препаратите за поддържане на косата.

През 2022 г. основна стокова група с дял 19.0% в износа на България за Азербайджан са медикаменти. В азербайджанския износ за България водеща позиция заема нефтен газ и други газообразни въглеводороди (99.1%).

В цифри износът ни на медикаменти през 2022 и за първите десет месеца на 2023 г. е съответно 4,72 млн. долара и 5,57 млн. долара, а вносът ни на нефтен газ за същите две години е съответно 390 млн. долара и 287,8 млн. долара.

Прави впечатление, че българският износ е много по-диверсифициран и представлява основно стоки с по-висока добавена стойност, докато от Азербайджан внасяме основно суровини.

Инвестициите към момента остават неразвито направление в двустранните отношения, сочат данните на БНБ.

През 2023 г. в София беше открито представителство на СОКАР. В интервю за БГНЕС енергийният експерт Валентин Кънев определи това като добра новина за двустранните отношения. „Това е един много добър знак. Компанията има изградена мрежа за дистрибуция чрез бензиностанции в региона – Румъния, Турция, Украйна, а също така в Австрия и Швейцария. Съвсем естествено е да се изгради такава мрежа и в България“, заяви енергийният експерт. Според него двете държави могат да използват и потенциала на българската газопреносна мрежа за доставките на азерски газ за други европейски страни.

Анкети