Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Традицията да хвърлиш монета във фонтана, но къде отиват парите?

Парите

Традицията да хвърлиш монета във фонтана, но къде отиват парите?

Традицията да хвърлиш монета във фонтана, но къде отиват парите? - Tribune.bg
Снимка:
© FINANCIAL TRIBUNE

По целия свят и от векове хората са хвърляли монети във фонтани, кладенци и реки пожелавайки си късмет.

Тази традиция е широко обхваната и в кино индустрията. Тя е показана в редица филми сред които „Снежанка и седемте джуджета“ на Дисни и „Три монети във фонтана“. Освен това е възпята в много съвременни песни, а една от тях е хитът „Call Me Maybe“.

Хвърлянето на монети във фонтани е практика, в която много хора виждат суеверие, но и мнозина са участвали. Едно пътуване до Рим не е пълно без хвърляне на монета назад в Треви с обещанието един ден да се върнете в града. Някои фонтани събират монети на стойност хиляди или дори милиони долари всяка година.

FINANCIAL TRIBUNEFINANCIAL TRIBUNE

И така, защо хората правят това и какво се случва с всички тези пари?

Въпреки че произходът му е неизвестен, обичаят датира от римско-британската и келтската митология. Идеята произлиза от хората, които оставят парични дарения на духове или свръхестествени сили, които съществуват в природата. Отдавна се смята, че духовните същества обитават или преминават през водата, защото това е пречистващ елемент, необходим за живота.

Един от най-старите примери за кладенец на желанията се намира в английския окръг Нортъмбърланд в Англия, където хората са правили дарения на богинята Ковентина. Хиляди монети са открити в кладенеца от епохи между първи и пети век, според изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн, което доказва, че хората са хвърляли монети от поколения.

Бил Маурер, антрополог и декан на Училището по социални науки към Калифорнийския университет, коментира пред CNN, че много култури преди са използвали предложения като храна, специални камъни, издълбани артефакти и билки. Но с изобретяването на монетите в днешна Турция между 500 г. пр. н. е. и 600 г. пр. н. е., хората преминават към пари.

Монетите често имат изображения, текстове и символи, особено подходящи за ритуали.

„Не става въпрос толкова за плащането, а за това как самата монета има квази-магическо свойство, което хората смятат, че идва с нея“, казва той.

Някои култури през годините са давали приоритет на един метал пред други в своите предложения, като например сребро, но Маурер каза, че паричната сума обикновено не прави разлика. „Това е повече за идеята за жертва. Боговете не са капиталисти“, посочва той.

Традицията се е развила с времето, дори отвъд водата. Днес Стефан Крмничек – антрополог от университета в Тюбинген в Германия, който изучава сеченето на монети през цялата история – каза, че документирани случаи в Източна Азия показват, когато хората са хвърляли монети в турбините на самолета като талисмани за късмет, докато се качват на борда. (През 2017 г. 80-годишна жена забави полет в Шанхай с пет часа, след като метна монета като молитва, и тя се озова в двигателя.)

Хората са се стичали към други добре познати кладенци и води през цялата история, включително Кладенеца на Пен Рийс в Оксфорд, за който се казва, че има вода с лечебна сила, а монети там се хвърлят дори с прикачени молитви. Преди векове хората поставяли монети и в дървото на лодките за късмет.

Суеверието се пресича в различни култури и сред хора с различни доходи: дори в аукционната къща Sotheby’s купувачите на изкуство понякога оставят монети в основата на статуи на Ганеша.

Къде отиват парите?

Някои от най-посещаваните фонтани в света могат да събират хиляди долари в монети всяка година. Според доклад на NBC от 2016 г. фонтанът Треви е натрупал около 1,5 милиона долара в монети през тази година. (Организацията, която събира тези монети, не отговори на искането на CNN за актуализирани цифри.)

FINANCIAL TRIBUNEFINANCIAL TRIBUNE

Частните фонтани също могат да донесат големи пари. Говорител на Mall of America в Минеаполис коментира пред CNN, че фонтаните събират около 25 000 долара всяка година. Съобщава се, че хиляди долари се натрупват годишно в други фонтани, включително тези в парковете на Дисни и казината в Лас Вегас.

По данни на NBC католическа организация с нестопанска цел получава монетите от фонтана Треви, след като работниците в Рим ги събират всяка вечер; те се разпределят на благотворителни организации. Междувременно организации с нестопанска цел могат да кандидатстват за получаване на парите от даренията на фонтана в Mall of America.

В други случаи обаче монетите просто си остават там във фонтаните - може би, за да запазят желанията живи?

Анкети