Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Третият по големина туроператор в Европа обяви фалит

Парите

Третият по големина туроператор в Европа обяви фалит

Засегнати са хиляди немски туристи, но и хотелиери в Гърция, Турция и България

Третият по големина туроператор в Европа обяви фалит - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Третият по големина туроператор в Европа - германската FTI Group, подаде иск до регионалния съд в Мюнхен за обявяване в несъстоятелност, предават Ройтерс.

Като причина за фалита се посочват спадащите резервации, както и множеството искове за предварителни плащания от доставчици, които компанията не може да изпълни.

Компанията е отворила своя гореща линия и уебсайт за своите клиенти, но така или иначе от днес туроператорът отменя повечето си пътувания. Една малка част от предварително организираните почивки ще бъдат изпълнени частично. Хиляди туристи ще бъдат засегнати и то в началото на летния сезон. Oт Mиниcтepcтвoтo нa външнитe paбoти нa Гepмaния обявиха, чe тypиcтичecĸaтa индycтpия в cтpaнaтa и зacтpaxoвaтeлният фoнд зa пътyвaния, щe ce пoгpижaт клиентите на FTI Group да бъдат компенсирани.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек окачестви фалита като „трагично събитие“, но изтъкна, че ведомството му не може да окаже допълнителна помощ на компанията.

Работещите за FTI Group в световен мащаб са около 11 000 дущи, а компанията предлага турове до над 40 дестинации, вкл. и през 10 000 партньорски агенции в Германия.

Сред засегнатите пазари е и България, като по данни на компанията около 15 000 германци имат резервации в района около Варна и Слънчев бряг през FTI Group.

Щетите за туризма си изчисляват и в Гърция. Туроператорът има неизплатени задължения за услуги в старната още от миналата година, обясняват хотелиери, предава БНР.

Два милиона евро дължи фалиралият туроператор на гръцките хотелиери за миналата година. Другите задължения са изплатени, но непокрити остават разходите на около 300 малки семейни хотели, съобщават от министерството по туризъм. В момента има над 7500 туристи с ваучери от тази агенция, които вече са на почивка в Гърция. Те ще приключат почивката съгласно резервацията, но се анулират всички следващи резервации.

Най-силно са засегнати хотелите на островите Крит, Родос и Кос, където общо има 130 хиляди резервирани стаи за сезона. За тази година от същия туроператор се очакваха 100  хиляди туристи да пристигнат в Гърция, съобщават от съюза на хотелиерите.

Притеснения имат и за туристическия сектор в Турция. Според предварителни изчисления около 2 млн. Туристи с резервации в страната ще бъдат засегнати. Освен, че е третият по големина туроператор в Европа, FTI Group е една от компаниите, които води най-много европейски туристи в Турция. От бранша очакват да имат повече яснота за това каква част от дължимите средства ще получат турските хотелиери от FTI Group и каква част ще бъде покрита от застрахователните компании.