Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Цените на храните: Наблюдава се успокояване на пазара

Парите

Цените на храните: Наблюдава се успокояване на пазара

Цените на храните: Наблюдава се успокояване на пазара - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Поевтиняването на хранителните стоки се дължи на естествени пазарни процеси и се случва при условията на понижаваща се инфлация, смятат анализатори на пазара.

Скоро тенденцията трябва да се очаква при повечето от храните, прогнозира в интервю за БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика, откъдето излязоха наскоро с проучване на пазарните тенденции в търговията на дребно.

По думите му вече се наблюдава успокояване на цените. Инфлацията падна до малко над 10%. При храните тя е 0,1% на месечна база.

НСИ: Годишната инфлацията в България се забавя до 11,6%

„При доста храни има дори намаляване на цените, като например млечните продукти, където се наблюдава месечна инфлация от -0,6%, както и при зеленчуците - -0,4%“, даде пример Петър Ганев.

Според него това е тенденцията след много високата инфлация и пика при храните.

„Има и храни, при които се наблюдава поскъпване, като хляба например“, добави още той.

„Няма да върнем цените на това, което е било преди година, но поне ще спре тяхното поскъпване и ще има известна корекция надолу. За различните стоки ще бъде различно“.

Според Ганев няма нужда от компенсациите към бизнеса и дискусията трябва да е към премахването им. Той е категоричен, че икономиката може да работи без компенсации и защитни механизми.

Експерт: Намалява необходимостта от компенсации за тока

Бъзнесът към МС: Програмата за компенсации за ел.енергия на небитови потребители до 31.12. 2023 г. трябва да бъде приета

„В един момент те по скоро стават вредни, защото тежат на данъкоплатците“, обясни той.

От тази седмица около 100 млечни продукти са с намалени регулярни цени в нашите магазини, каза пред БНР Асен Каранедев - мениджър на голяма верига хипермаркети на българския пазар. От там съобщиха, че намаляват цените на млечните продукти до 30% в своите обекти.

„Може би е прекалено рано потребителите да се ориентират, ще отнеме може би още 1-2 седмици, докато забележат трайното понижение на цените“.

По думите му понижението се е случило основно заради падането на цената на суровото мляко.

„Това позволи на производителите да предложат по-ниски цени“, посочи той.

„Прясното мляко е с около 13% по-ниска цена, киселото - до 19%. При сиренето и кашкавала са по-сериозни намаленията - сиренето е до 30%, а кашкавалът - до 20. Очакваме тези цени да се задържат поне до началото на есента“.

Следи се също движението на цените на транспорт, суровини, опаковки на световните пазари.