Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Цените на храните: Яйцата са поскъпнали двойно за година

Парите

Цените на храните: Яйцата са поскъпнали двойно за година

Цените на храните: Яйцата са поскъпнали двойно за година - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Пореден скок в цената на яйцата. На места стойността на брой стигна до 80 стотинки. От януари 2022 г. цената на яйцата е скочила с 80%, на места със 100. Няма яйце под 50 стотинки на пазара, независимо откъде е внесено. Според Иван Тодоров от Асоциацията на земеделските производители цената на фуража се е качила със 100%, съобщава Нова телевизия.

„Във фуража влизат доста компоненти - не само зърнени култури, но и добавките към тях - витамини и минерали. Покачването на цените на електроенергията и на горивата няколко пъти е сред причините за ръста на себестойността на фуражите. Цената на яйцата при производител е нараснала за година с не повече от 15-16%, 35 стотинки. Спекула при производителите няма, нито картелни споразумения или задържане на стоката“, обясни той.

Птицевъдът Иван Ангелов също категорично отрече, че причината за високите цени е спекула.

„Работим в отворен пазар, ако някой си позволи да направи спекула, ще има покупки от други държави. Има по-малък брой животни, оттам и по-малко яйца. 6,6% по-малко яйца е произвела България през 2022 година“, посочи той и допълни, че няма основания да се вдигнат цените за Великден.

Анкети