Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Турската икономика с ръст от 3,8% през второто тримесечие

Парите

Турската икономика с ръст от 3,8% през второто тримесечие

Турската икономика с ръст от 3,8% през второто тримесечие - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Според данни, публикувани от статистическия орган на Турция, през второто тримесечие на 2023 г. икономиката на Турция е нараснала с 3,8% на годишна база, което надвишава пазарната прогноза, съобщи „Сабах“.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната по текущи цени е нараснал с 60,7% спрямо миналата година до 271,5 млрд. долара през периода април-юни, съобщи Турският статистически институт (ТСИ).


Икономистите очакваха, че икономиката на Турция ще нарасне с 3,5% на годишна база през второто тримесечие.

Коментирайки по-големия от очаквания растеж, отчетен през второто тримесечие на 2023 г., министърът на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек заяви: "Нашата икономика продължи силния си растеж и през второто тримесечие на годината, когато се опитахме да компенсираме икономическите последици, причинени от земетресението.

„Нашата цел е силен растеж заедно с баланс, устойчивост и приобщаване“, подчерта Шимшек.

„Правителството се стреми да укрепи икономиката срещу външни сътресения, като дава приоритет на прехвърлянето на ресурси към инвестиции, заетост, производство и износ, а не към потребление“, добави той.

Ограничаването на инфлацията е основен приоритет за правителството в съответствие с промяната в икономическата политика след парламентарните и президентските избори през май.