Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Украйна обяви, че ще изнася зърно и през хърватски пристанища

Парите

Украйна обяви, че ще изнася зърно и през хърватски пристанища

Украйна обяви, че ще изнася зърно и през хърватски пристанища - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Украйна започна да изнася зърно през хърватските морски пристанища, a целта е да бъдат разширени маршрутите за износ, докато украинските черноморски пристанища са блокирани, съобщи първият вицепремиер на страната Юлия Свириденко, цитирана от Ройтерс.

По време на посещение в Загреб в края на юли външният министър Дмитро Кулеба каза, че Украйна и Хърватия са се договорили за възможността да използват хърватските пристанища на Дунав и Адриатическо море за износ на украинско зърно.

„Украинското зърно вече е изнесено през хърватските пристанища. Благодарни сме за тази възможност. Въпреки че това е нишов търговски път, той вече е популярен", каза първият вицепремиер Юлия Свириденко в писмено изявление.

 „Вярваме, че този логистичен маршрут ще играе важна роля в двустранната търговия между нашите страни дори след войната“, допълни тя.

Свириденко не каза колко украинско зърно вече е транспортирано през хърватските пристанища.

Откакто Русия се оттегли от договорената с посредничеството на ООН сделка, която гарантираше безопасен износ на украинско зърно през Черно море, Киев все повече използва своите пристанища на река Дунав, въпреки, атаките на Русия по пристанищната инфраструктура.

Част от износа се изпраща и с железопътен транспорт, но украински брокери казаха, че железопътните доставки до европейските пристанища са много по-скъпи от директния износ.

Украинският търговски съюз UGA заяви тази седмица, че комбинираната реколта от зърно и маслодайни семена за 2023 г. може да достигне 80,5 милиона метрични тона, което означава, че около 49 милиона тона могат да бъдат изнесени през сезон 2023/24 юли-юни.