Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Увеличават с 40% пенсиите в Румъния от септември 2024 г.

Парите

Увеличават с 40% пенсиите в Румъния от септември 2024 г.

Увеличават с 40% пенсиите в Румъния от септември 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От септември следващата година държавните пенсии в Румъния ще се увеличат средно с 40% след преизчисленията, предвидени в законопроект, който ще увеличи разходите за пенсии до 13,8 милиарда леи ( 2,71 млрд. евро) месечно, съобщи министърът на труда Букура Опреску, предава „TVP World“.

Пенсионната реформа е условие, с което Румъния се ангажира с премахването на неравенствата, за да продължи да използва фондовете на ЕС за възстановяване.

Съгласно подготвяния законопроект за пенсиите, за който правителството иска одобрение от парламента този месец, като първа стъпка 5 млн. пенсии ще бъдат индексирани с 13,8 % през януари.

Преизчисляването, планирано за септември 2024 г., ще премахне неравнопоставеността, като гарантира, че хората, които са работили една и съща работа в продължение на равен брой години, ще получават еднаква пенсия.

Законопроектът, който трябваше да бъде одобрен през първата половина на тази година, беше многократно отлаган, но ще започне да се прилага от 2024 г.

Като цяло държавните разходи за пенсии ще нараснат до приблизително 146 млрд. леи (29,40 млрд. евро) през 2024 г. от приблизително 115 млрд. леи през тази година.

Малко под 2 млн. румънци, или 10% от населението, родено по време на забраната на абортите от комунистическата епоха, ще достигнат пенсионна възраст след 2030 г., което представлява дестабилизиращо увеличение на държавна пенсионна система.

Анкети