Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. В Гръция: Отпускат до 10 000 евро за възстановяване на домовете след наводненията

Парите

В Гръция: Отпускат до 10 000 евро за възстановяване на домовете след наводненията

В Гръция: Отпускат до 10 000 евро за възстановяване на домовете след наводненията - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Гръцкото правителство обяви, че ще бъде покрита до 80 процента от сумата за възстановяването на засегнатите от наводненията домове, докато за животновъдите и селскостопански предприемачи щетите ще бъдат покрити до 70 процента.

От днес ще заработи и Интернет платформата, чрез която ще се оказва първа финансова  помощ на пострадалите хора.

Спешната еднократна помощ за повредени и разрушени жилища ще бъде до 10 000 евро, а за подпомагането на бизнеса ще бъде до 4 000 евро.

Същевременно ще бъде предоставена финансова помощ от 6 000 евро за покриването на щети върху домакински уреди и първоначален ремонт на жилища.

Предвиждат се и редица данъчни облекчения и други помощи за засегнатите от наводненията. Цялата сума, която гръцкото правителство ще отпусне се изчислява на 45 милиона евро.

Междувременно, броят на жертвите на наводненията, които оставиха под вода цели села и райони в Префектура Тесалия в Гърция, достигна 15 души.

Двама души, австрийска двойка, която е трябвало да се бракосъчетае в  района на планината Пилио, продължават да са в неизвестност.

Тесалия, един от основните селскостопански райони на страната, е тежко засегнат от наводненията.

Град Лариса е потопен в кални води, а град Волос вече осми ден е без вода.

Няколко села в планината Пилио остават без електричество и вода, като достъпът до тях е много труден, тъй като пътната мрежа в района е силно повредена.

Следващата битка в районите под вода е за опазването на общественото здраве, тъй като има риск от болести, отбелязват властите в Гърция, предава БНР.

Анкети