Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. В стачна готовност: Собственици на аптеки настояват за промяна на методиката за финансиране

Парите

В стачна готовност: Собственици на аптеки настояват за промяна на методиката за финансиране

В стачна готовност: Собственици на аптеки настояват за промяна на методиката за финансиране - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Нямаме против предложените изменения в Наредба 4 от МЗ и НЗОК. Без промяна на модела на финансиране на аптеките, обаче, както браншът, така и пациентите, ще бъдат потърпевши". Това заяви пред БГНЕС Димитър Маринов, председател на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Браншът готви протести заради измененията в Наредбата без да се промени моделът на финансиране.

Маринов обясни, че този модел се договаря между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК. „Има групи от двете представителства и договарят условията - там е записан и моделът на финансиране. Бяхме извикани в НЗОК. Беше ни представен проектът, обсъдихме го, казахме нашите забележки, имахме още една среща на следващия ден, и докато вървяха тези разговори, проектът изведнъж се появи на сайта на МЗ. Беше ни даден знак - ако искате, ние ви уведомяваме, ще го направим през главата ви", подчерта председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Димитър Маринов разказа какъв е проблемът, и направи ретроспекция по какъв начин се е работело преди.

„На сайта на МЗ бе качен проект на промяна в Наредба 4, която касае предписването и отпускането на лекарствени продукти, особено тези, които се отпускат по здравна каса. Досега, когато имаше електронно предписание по изискване на НЗОК, на него можеше да има до три лекарствени продукта и те трябваше да бъдат изпълнени в една аптека наведнъж. Това е останало от времето на хартиените рецепти, когато фармацевтът трябваше да задържа и тази рецептурна бланка, за да отчете лекарствата по Здравната каса и да получи реимбурсацията за намалението, което е направил при отпускането на лекарствените продукти за пациента. Откакто има електронни рецепти, това на практика е безпредметно, и ние многократно сме го предлагали на Касата. Какъв е проблемът, обаче? Пак от времето на хартиената рецепта, заплащането за тази дейност е на брой изпълнени рецепти. Става дума за една огромна група лекарствени продукти, върху които аптеката няма никаква печалба. Закупува ги от складовете от търговците на едро, отпуска ги на пациентите и чака между месец и месец и половина НЗОК да възстанови сумата на закупуването. И за цялата тази услуга аптеките получават една много малка сума - пет лева. Звучи смешно, но е толкова, и сумата не зависи от цената на лекарствените продукти и от броя на лекарствените продукти", поясни Маринов.

Той уточни, че предложението на НЗОК в момента за промени в Наредба 4 означава, че всички рецепти на пациента ще бъдат събрани в една голяма и пациентът ще може да ги изпълнява в различни аптеки и по различно време, когато му е удобно в рамките на два дни, и за това фармацевтичният бранш няма възражения. „Ние нямаме против това нещо, но понеже то е свързано със заплащането към аптеките, не можем да приемем тези промени без промяна на модела на финансиране на аптеките, така че тази дейност да бъде обезпечена", поясни Димитър Маринов.

"Ако наредбата влезе в сила без да е договорен този модел, на практика всички аптеки и пациенти ще бъдат ощетени. "Аптеките няма да могат да осъществяват тази дейност без необходимото финансово обезпечаване, а пациентите пък няма да намират лекарства, понеже аптеките няма да работят с НЗОК", обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз.

От бранша планират да излязат на протест на 3-и и 4-и юли, и обсъжданията са били протестните действия да не касаят пациентите и те да не бъдат по никакъв начин затруднени. „Оказа се, че колегите имат различни виждания, едни ще затварят аптеки между 14:00 и 16:00ч. на 3-и юли, а на 4-и юли, когато е последният срок за публично обсъждане на наредбата, колегите решиха, че на този ден собствениците на аптеки ще отидат между 09:00 и 09:30 ч. в НЗОК да си пуснат едномесечно предизвестие за прекратяване на дейността със здравна каса и в този половин час ще обясняваме на пациентите какъв е проблемът. Ние искаме пациентът да разбере до какво ще доведе промяната в Наредба 4 без да бъде променен начина на финансиране на аптеките", поясни председателят на Българския фармацевтичен съюз.