Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ваня Григорова: В момента кризите ги плащат хората

Парите

Ваня Григорова: В момента кризите ги плащат хората

Ваня Григорова: В момента кризите ги плащат хората - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/Нова тв

„В момента кризите ги плащат хората“, това заяви пред Нова тв Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„Удължаването на действието на бюджета на страната означава, че доходите на хората се замразяват. Минималната работна заплата остава 710 лева въпреки обещанията на същото служебно правителство да я увеличи на 770 лева. А във връзка с размера на минималната заплата са и редица други заплати в страната, те са обвързани“, посочи още тя.

Григорова припомни, че депутатите могат да променят минималната заплата при положение, че служебното правителство беше внесло базов вариант на бюджета за следващата година, но понастоящем това много трудно може да се направи.

„Синдикатите обаче ще настояваме пред депутатите да намерят вариант тази минимална заплата да се вдигне“, допълни тя и допълни, че според нея бизнесът може да плаща повече на работниците, но не иска.

„Правителството отделя много усилия и пари, за да подпомага бизнеса, но изостави българските работници“, посочи експертът. Григорова призна, че не за всички граждани важи замразяването на доходите.

„Тези, които са в по-силна позиция, винаги могат да се договарят за по-високи заплати. Там, където има силни синдикати, също могат да се договарят за увеличения на доходите. Но минималната работна заплата е регулатор там, където работникът е слаб, за да може да оцелява. А в момента минималната заплата е близка до линията на бедност. Когато се увеличава инфлацията, това със сигурност означава, че за хората с ниски доходи тя е в пъти по-висока“, отбеляза Ваня Григорова.

Анкети