Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Василев: МФ ще внесе скоростно бюджет в НС, за бъде обнародван до 31 юли (ДОПЪЛНЕНА)

Парите

Василев: МФ ще внесе скоростно бюджет в НС, за бъде обнародван до 31 юли (ДОПЪЛНЕНА)

Василев: МФ ще внесе скоростно бюджет в НС, за бъде обнародван до 31 юли (ДОПЪЛНЕНА) - Tribune.bg
Снимка:
© Financial Tribune

„Министерство на финансите подкрепя Проект на решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери. Той е необходим, за да има технологично време за да бъде приет Бюджетът на България за 2023, който не беше внесен, не беше разгледан м.г., както е по Закона за публичните финанси“, това коментира министърът на финансите Асен Василев.

„Това решение определя последователността на плащанията и дава възможност събираните приходи да бъдат използвани за плащания от Закона за публичните финанси. Това върви в комплект и със Законопроект за промяна на удължителния закон, което ще освободи плащанията за общините и за здравна каса, така че те да могат да се извършат в пълен размер“, каза Василев, като посочи, че това решение следва да важи до приемането на нов бюджет, но не по-късно от 31 юли.

Той увери, че ведомството поема ангажимент да внесе проект на бюджет много скоростно в Народното събрание, така че да има достатъчно време той да бъде приет и обнародван до 31 юли т.г.

На питане от лидера на БСП Корнелия Нинова дали има пари и дали ще се извършват социалните плащания, Василев увери, че има пари и с решението на НС за удължаване на удължителния закон се гарантират до 31 юли, а след това ще има нов бюджет.

„Средствата по проекти на общините ги има предвидени в закона за бюджета. МРРБ в момента е в контакт с общините, за да види кои от тях имат спешна нужда преди 31 юли, които могат да бъдат разплатени, повече очаквам да бъдат разплатени вече с новия закон за бюджета след 31 юли, тъй като доколкото разбирам голяма част от дейностите още не са завършени, така че всъщност те няма на базата на какво да направят искането за плащане“, обясни Василев.

Финансовият министър е категоричен, че социалните плащания няма да бъдат нарушени. „С това решение сега ние гарантираме всички социални плащания, които прави правителството, за да могат общините и здравната каса в пълен обем да работят и да не нарушават плащания. Има внесен вече от бюджетна комисия законопроект за изменение и допълнение на удължителния закон в допълнение на решението“, каза още Василев.

„2021 г., след актуализация, без мнозинство, бюджетният дефицит беше 3%. 2022 г., след актуализация, без мнозинство и допълнителни разходи, които бяха внесени от народни представители, от 760 млн. лв., подкрепени основна от вашата група, над това, което ние бяхме предложили, т.е. имаше предложен бюджет, вие казахте, че трябва да има 760 млн. лв. допълнителни разходи в него, а не спестявания. Бюджетът пак излезе на 3% дефицит на начислена основа, 0,8% дефицит на касова основа, което означава, че сме се разполагали с кесията си“, обясни той.

Василев съобщи, че към момента в държавната хазна има над 10 млрд. лв., така че всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни.

„Причината да разглеждаме този удължителен закон, не е, защото нямаме пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим, докато се приеме нормалният закон за бюджета“, обясни още финансовият министър.

 

Анкети