Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Вдигат студентските такси: Ръстът варира от 25 лв. до 200 лв. за различните специалности и форми на обучение

Парите

Вдигат студентските такси: Ръстът варира от 25 лв. до 200 лв. за различните специалности и форми на обучение

Вдигат студентските такси: Ръстът варира от 25 лв. до 200 лв. за различните специалности и форми на обучение - Tribune.bg
Снимка:
© АРХИВ/Marcela - Pixabay

По предложение на държавните висши училища и научните организации Министерският съвет утвърди таксите за редовна и задочна форма на обучение в държавните висши училища за академичната 2024/2025 година.

Към момента няма точна цифра, която да определи с колко ще се вдигнат таксите на всички специалности. Знае се, че най-голяма разлика ще има при специалностите: „Педагогика и обществени комуникации“ и „Информационни науки“.

„Педагогика“ задочна форма на обучение е увеличена от 596 лв. на 719 лв. за година. За редовно обучение от 659 лв. на 702 лв.

За направление „Икономика“ предложението за увеличение е от 650 лв. на 665 лв. на средна база. Задочната форма става от 628 лв. на 708 лв.

„Обществени комуникации и информационни науки“ - ръстът е най-голям, като за задочната форма – от 447 лв. става 648 лв.

Пред bTV Бизнес новините, Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), сподели, че увеличението засяга само студентите, които учат „държавна поръчка“, но със сигурност промяната в тези такси ще рефлектира и върху платената форма на обучение.

Председателят на НПСС изрази недоволство при непоследователните политики на правителството. Той посочи, че в началото на годината е била повдигната темата за въвеждане на безплатно обучение в държавните висши училища, а днес говорим за увеличение.

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти държавна поръчка (ВИДЕО)

„Въпросът е принципен“, каза той.

По време на срещата на НПСС с министъра на образованието Галин Цоков са били проведени по-сериозни разговори за ролята на студентските представителства и как те трябва съгласуват подобни решения с тях. Никое от студентските представителства не е било уведомено предварително за подобно увеличение. Протести засега няма да има, но разговорите продължават.

Диалогът между НПСС и ректорските ръководства също е труден, но Ангел Стойков е оптимист и се надява на добра съвместна работа занапред.

В разговора засегнахме и темите за увеличение на стипендиите за отличен успех както и за вдигането на наемите на студентските общежития. Стойков сподели, че студентското настоятелство гледа към възможността да се вдигнат стипендиите за отличен успех като станат 125% от минималната работна заплата.

„Стипендията е основен мотиватор на колегите“, казва той. Освен това Стойков потвърди тенденция за вдигане на студентските наеми за общежитията, но подобно увеличение не е възможно без преглед от страна на студентския съвет и подпис от председателя.

Политическите трусове влияят и върху студентите, коментира Стойков, като апелира за стабилно правителство с последователни политики във висшето образование.