Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Великобритания и ЕС подписаха решаващо търговско споразумение за Северна Ирландия

Парите

Великобритания и ЕС подписаха решаващо търговско споразумение за Северна Ирландия

Великобритания и ЕС подписаха решаващо търговско споразумение за Северна Ирландия - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър: Twitter

След месеци на преговори Великобритания и ЕС постигнаха споразумение по протокола за Северна Ирландия - спорните търговски регламенти, засегнали  Северна Ирландия след Брекзит.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак проведе последни разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на съвместна пресконференция в Уиндзор каза, че двамата са направили „решителен пробив“, който ще осигури „гладка търговия в рамките на цялото Обединено кралство“, което „ще защити мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство“, както и „суверенитета на народа на Северна Ирландия”, предават световните медии.

Пактът се нарича „Споразумението от Уиндзор", а по думите на Сунак е стъпка към възстановяването на отношенията между Обединеното кралство и ЕС след години на напрежение.

„Обединеното кралство и Европейският съюз може да са имали различия в миналото, но ние сме съюзници, търговски партньори и приятели, нещо, което видяхме ясно през изминалата година, когато се обединихме с други в подкрепа на Украйна“, каза Сунак. „Това е началото на нова глава в нашите отношения.“

Новата сделка сега осигурява две ленти за стоките пристигащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, като решава проблемът с митническата граница в Ирландско море.

Едната лента е "зелена", по която без проверка с много малки изключения ще минават стоките само за Северна Ирландия, а другата лента е "червена" и по нея са стоките, предназначени за употреба предимно в Република Ирландия, която е част от ЕС и ще бъдат извършвани щателни проверки.

В 18.30 часа местно време се очаква британският премиер да направи обръщение към членовете на британската Камара на общините, които се очаква да обсъдят и одобрят споразумението.

Сунак се опитва да спечели подкрепа за промени в правилата за търговия в провинцията, известни още като Протокола за Северна Ирландия.

След като Великобритания напусна ЕС на 31 януари 2020 г., влезе в сила Протоколът за Северна Ирландия, който вече 3 години предизвиква постоянни разногласия, припомня CNBC.

Тази част от сделката за Brexit налага проверки на някои стоки, които пътуват до Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство - с новото споразумение между Великобритания е ЕС се цели облекчаване на тези правила.


 

 

Анкети