Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Венеция въвежда входна такса за туристи – една от мерките за запазване на града

Парите

Венеция въвежда входна такса за туристи – една от мерките за запазване на града

Венеция въвежда входна такса за туристи – една от мерките за запазване на града - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Градският съвет на Венеция съобщи, че планира да въведе входна такса в размер на 5 евро за еднодневни екскурзии през следващата година, за да се опита да овладее потока от туристи, които посещават старинните канали на града.

Таксата ще бъде прилагана пробно 30 дни през следващата година, като ще бъде насочена главно към пролетните празници и летните уикенди, когато броят на туристите е най-голям. Всички посетители над 14-годишна възраст ще трябва да я плащат.

Целта е да се намери „нов баланс между правата на тези, които живеят, учат или работят във Венеция, и на тези, които посещават града с цел туризъм“, заяви Симоне Вентурини, член на Съвета по туризъм на Венеция.

Той допълни, че това не е ход за печелене на пари, а точните дати на плана и начинът на неговото изпълнение ще бъдат договорени след окончателното одобрение от страна на съвета, което се очаква следващата седмица.

Планът, който за първи път беше предложен през 2019 г., първоначално беше отложен заради COVID-19, който възпрепятстваше туристите, а по-късно и поради технически и процедурни пречки.

Междувременно посетителите отново се върнаха във Венеция, като чужденците често са значително повече от около 50 000-те жители на центъра на града, препълвайки тесните му улички.

През юли експерти на ЮНЕСКО препоръчаха Венеция и лагуната ѝ да бъдат добавени към списъка на световното наследство в опасност, като заявиха, че Италия не прави достатъчно, за да защити града от въздействието на изменението на климата и масовия туризъм.