Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Япония е инвестирала над 22 млрд. долара във Великобритания

Парите

Япония е инвестирала над 22 млрд. долара във Великобритания

Един от най-големите производители на автомобили в света настоява Лондон да коригира търговските правила за Брекзит

Япония е инвестирала над 22 млрд. долара във Великобритания - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Британският премиер Риши Сунак обяви японски инвестиции в размер на повече от 22 млрд. долара във Великобритания, но прие загрижеността на производителите на автомобили относно търговските правила на Брекзит, като потвърди преговорите с Европейския съюз.

На посещение в Токио преди срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Сунак заяви, че инвестициите на японски компании в размер на 17,7 млрд. паунда (22,1 млрд. долара) са „огромен вот на доверие“ към икономиката на Обединеното кралство. Тя включва планирано финансиране в размер на около 10 млрд. паунда за морски вятърни и водородни енергийни проекти от японската търговска къща Marubeni, заявиха от Даунинг стрийт, цитирани от АФП.

Сунак заяви, че сделките показват плодовете на това, че след Брекзит Великобритания ще стане първата нерегионална икономика, която ще се присъедини към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство.

Но разводът на Обединеното кралство с ЕС остава сериозно главоболие за компаниите.

Европейският производител на автомобили Stellantis предупреди, че може да затвори някои заводи в Обединеното кралство, ако правителството на Сунак не успее да коригира търговските правила за Брекзит за да улесни доставките на батерии за електромобили. Съобщава се, че Ford, Jaguar Land Rover и германската лобистка група на автомобилната индустрия VDA са се присъединили към призивите за запазване на безмитен достъп въпреки наближаващия краен срок съгласно споразумението за Брекзит между ЕС и Обединеното кралство.

„Това е нещо, което производителите на автомобили в цяла Европа, не само в Обединеното кралство, повдигнаха като проблем“, заяви Сунак пред британски медии в Япония.

„И в резултат на това ние водим диалог с ЕС за това как бихме могли да отговорим на тези опасения, когато става въпрос за автомобилното производство в по-общ план“, каза той.

Анкети