Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лондон налага допълнителни ограничения върху вноса от ЕС

Парите

Лондон налага допълнителни ограничения върху вноса от ЕС

Лондон налага допълнителни ограничения върху вноса от ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Британските фирми, които внасят стоки от ЕС, ще бъдат принудени да се справят с повече бюрократични процедури от октомври, след като днес правителството на Обединеното кралство публикува новите си предложения за граничния контрол след Брекзит.

Вносът на растителни и животински продукти, считани за "средно рискови" - включително месо, млечни продукти и риба, както и храни от неживотински произход, считани за "високо рискови", ще трябва да имат здравни сертификати от есента на тази година.

Фитосанитарни сертификати ще се изискват и за фитосанитарните стоки - продукти като плодове, зеленчуци, семена и зърнени култури, внасяни от ЕС.

От януари на границата на Обединеното кралство ще бъдат въведени нови физически проверки, преди през октомври 2024 г. да бъдат въведени допълнителни проверки за сигурност и безопасност за целия внос от Европейския съюз.

Дългоочакваният целеви оперативен модел на границите беше публикуван след поредица от отлагания на по-строгите проверки на стоките, идващи от блока във Великобритания.

От британския кабинет заявиха, че въвеждането на плановете ще бъде разсрочено, за да се сведат до минимум смущенията в бизнеса. Все пак остава предупреждението, че фирмите трябва "да работят със своите вериги за доставки, за да се подготвят за тази промяна още отсега".

Правителството твърди, че новият предложен режим ще доведе до много по-малко физически проверки на вноса на "нискорискови" стоки, отколкото се предвиждаше досега.

Лорд Ричард Бенън, от Министерството на околната среда, храните и селските райони, заяви: "Инвазивните болести могат да струват на нашите ферми и предприятия милиарди лири, да застрашат безопасността на храните и да разрушат доверието в износа на Обединеното кралство по света. Ето защо работим ръка за ръка с бизнеса, за да разработим силна система, която да работи в полза на нацията."

Анкети