Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Заради ниско заплащане: Все по-малко са хората, които се ангажират с брането на череши

Парите

Заради ниско заплащане: Все по-малко са хората, които се ангажират с брането на череши

Заради ниско заплащане: Все по-малко са хората, които се ангажират с брането на череши - Tribune.bg
Снимка:
© Jill Wellington/Pixabay

Все по-малко са хората, които желаят да се ангажират с брането на череши. Ниската изкупна цена на плода предопределя и ниската надница, която берачът получава, колкото и да се старае, предава Нова тв.

Черешовата кампания в Петрич се различава значително от тази в Кюстендил. И причината е изцяло в по-топлото време. То позволява на черешите на юг да узреят значително по-рано - така те излизат на пазара в момент, в който други няма. Така цената, която производителите успяват да договорят, е значително по-висока.

Докато в Кюстендил миналата година берачите са взимали по около 80 стотинки за килограм набрани череши, то в Петрич мизата е по-висока.

В края на май цената на черешата в Петрич започва да пада. И тогава сезонът влиза в трудния си период. В Благоевград българските череши на пазара все още са предимно от Петрич. Търговците отбелязват, че тази година черешата е много търсена, като задминава дори ягодата.

Ягодите и черешите поевтиняват – ИТЦ продължава тенденцията си на спад

Тепърва обаче цената на черешата ще пада. Това ще се случи, когато пазарът се напълни с плодове. Това обикновено се случва в средата на юни, когато започва активният сезон в Кюстендил.