Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Заради опустошена реколта: Борсовите цените на какаото стигнаха 46-годишен връх в Ню Йорк

Парите

Заради опустошена реколта: Борсовите цените на какаото стигнаха 46-годишен връх в Ню Йорк

Заради опустошена реколта: Борсовите цените на какаото стигнаха 46-годишен връх в Ню Йорк - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Опустошени и гниещи са какаовите дървета във фермите в Кот д'Ивоар и Гана - най-големите производители на какао. В тези райони се разразява климатична криза с последици за глобалната инфлация на храните и увеличението на нужните  разходи за живот. Прекалено многото дъждове намаляват производството и забавят събирането на реколтата, а недостигът на суровини води до покачване на цените на едро в Ню Йорк до най-високите им стойности от 46 години насам.

Общият обем на валежите в Западна Африка от началото на дъждовния сезон на 1-ви май досега е над два пъти по-голям от средната стойност за последните 30 години, според данни на Maxar Technologies Inc, предава Bulgaria ON AIR. Щетите върху добивите се усложняват от продължителната борба на производителите за заплащане, което им оставя малко пари, които да вложат обратно в парцелите си.

Това е основният период за прибиране на реколтата, но заради постоянните наводнения черните пътища са превърнати в непроходими блата, повалят цветовете, преди да са поникнали и подпомагат размножаването на гъбична инфекция, която превръща шушулките с размер на топка за ръгби в черна каша.

Очаква се производството в Гана да бъде най-ниското от 13 години насам, а в Кот д'Ивоар - най-малкото от седем години насам, въз основа на данните, предоставени от търговци и износители. По данни на Международната организация за какаото тези страни произвеждат общо около 60% от световното производство на какаови зърна.

По това време на годината преработвателните предприятия в Сан Педро, главния експортен център на Кот д'Ивоар, трябва да работят на пълни обороти, за да почистят, опушат и опаковат зърната в 65-килограмови ютени торби, готови за изпращане.

Общият брой на пристигащите в пристанището през сезона, започнал на 1 октомври, възлиза на 479 449 тона в сравнение с приблизително 707 200 тона преди година. Това е спад от 32%.

Анкети