Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Заради високите цени: „Епидемия“ от кражби на зехтин в Гърция

Парите

Заради високите цени: „Епидемия“ от кражби на зехтин в Гърция

Заради високите цени: Епидемия от кражби на зехтин в Гърция - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Гръцките фермери не могат да опазят зехтина от кражби. Поради високата цена на стоката са принудени да увеличат охраната на складовете.

В истинска епидемия се превърна кражбата на зехтин и маслини. Фермерите поставят чипове на маслинените дървета, звукова сигнализация на плантациите, а складовете са опасани с камери и въпреки това кражбите не спират. Крадат се дори тонове от складове с готова продукция, което предполага, че крадците са много добре технологично подготвени, оплакват се производителите в Халкидики.

Много фермери от остров Крит, където се произвежда най-качественият и най-скъп зехтин, останаха с празни складове, посочва Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция.

Пред медиите производителите на зехтин призоваха полицията да прекъсне нелегалния износ на зехтин от Гърция. Те са категорични, че продукцията им се изнася нелегално за Италия, където се бутилира и се продава в САЩ на много високи цени.

Крадците на маслини изкарват повече от производителите, каза пострадал фермер от Северна Гърция. При откраднати 10  тона маслини се получават два тона зехтин с печалба от 14 хиляди евро.

В същото време властите проверяват продажбата на зехтин без сертификат по пазарите. Продава се за екстра качество, а анализ в лаборатория показва, че продуктът  е некачествен. При продажби без сертификат конфискуват стоката и налагат високи глоби.

 

Анкети