Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Зехтинът рязко поскъпна в Гърция - цената му достига рекордни нива и на световните пазари

Парите

Зехтинът рязко поскъпна в Гърция - цената му достига рекордни нива и на световните пазари

Производители прогнозират слаба реколта тази година, което ще се отрази на цените и през следващата

Зехтинът рязко поскъпна в Гърция - цената му достига рекордни нива и на световните пазари - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Рязко поскъпване на зехтина в Гърция. Нещо повече - в южната ни съседка очакват следващата година цените да вървят нагоре, заради слабата реколта. Значително по-скъп е зехтинът в Гърция в последните няколко дни, но производителите не намират особена логика в това, тъй като казват, че пожарите не влияят чак толкова много на цената му. По-скоро логиката търсят в стремежа за бързи печалби на част от хората, които продават зехтин. На места той е поскъпнал от 8 евро преди няколко седмици до 14 евро в момента, предава Нова тв.

„Вчера видях в местния супермаркет цена от 13.90 евро за литър зехтин – това ме изненадва и мен. Преди две седмици беше доста по-малко. Обяснението за мен е просто – много хора искат бързи приходи, искат бързи печалби и това се отразява. Отразява се и това, че тази година количествата маслини не са достатъчни за зехтин за следващата“, коментира в ефира на Нова тв Христос Румельотис, който е един от производителите на маслини и зехтин В Неа Перамос.

„Следващата година ще бъде година на малки количества зехтин, защото дърветата не дадоха реколта. Няма маслини и ще бъде трудно“, допълни производителят.

Христос Румельотис разказва, че решил да се занимава с производство на зехтин преди 13 години, когато бизнесът с апартаменти под наем внезапно замрял.

„Тогава дойде идеята да отглеждаме маслини и да произвеждаме зехтин Това беше по време на тежката икономическа криза в Гърция през 2010г. Трябваше да намеря нов източник на приходи. Бях чел вече някои неща за зехтина и ми беше интересно. Отидох до Атина, срещнах точните хора, научих всичко за зехтина и така започнах", разказа в ефира на Нова тв Румельотис.

По думите на Румельотис произведеният от него зехтин в момента не е поскъпнал.

„Цените на нашия зехтин са същите като от миналия октомври. Ние просто нищо не сме добавили, нищо повече не ни е коствало, за да го произведем. Цената му беше формирана в момента, в който го произведохме - през октомври миналата година, и затова нашите цени са си същите“, посочва той.

Но в супермаркетите положението не е същото. Масово зехтинът там е скочил драстично – почти двойно.

„Много е тъжно, че много дървета са опожарени и това също се отразява. В тази част на Гърция – в Северна Гърция и в Александруполи няма много маслини, така че и това е причина, но не е главната“, коментира още Румельотис.

„Цената на литър на едро общо взето се удвои. В нашия район започнахме с 4,5 евро за литър и сега вече се търгува на 8 евро“, каза пред bTV Александра Стаму, която е производител на зехтин на остров Крит.

В същото време на международните пазари цената на зехтина достигна нов ценови рекорд след далечната 1996 г., когато маслото от маслини се продаваше за 6200 долара за тон. Сега същото количество се търгува значително по-скъпо - за 8500 долара.

Испания, която е водещ производител се бори със суша през последните две години, а единствената страна, която имаше добра реколта – Турция, забрани износa му.

Турция спира износа си на зехтин до ноември – цената му в страната се е увеличила със 102%

„Към месец март запасите на зехтин са били с 40% по-малко отколкото в същия период на предходната година“, посочва българският вносител на зехтин Милена Асенова, която в ефира на bTV обяснява, че заради необичайно топла пролет тази година, когато маслините цъфтят и се образуват плодовете, отново се очаква реколтата да е по-слаба.

Цените продължават да се покачват на фона на лоши прогнози. А според експерти високите цени ще доведат до увеличено консумиране на заместващи и имитиращи продукти, включително и животински.

Анкети