Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Зърнопроизводителите алармират: Добивите са плачевно ниски, калкулираме загуби

Парите

Зърнопроизводителите алармират: Добивите са плачевно ниски, калкулираме загуби

Зърнопроизводителите алармират: Добивите са плачевно ниски, калкулираме загуби - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Много слаба реколта от жито отчитат зърнопроизводителите в Южна България. Това е втора поредна година, в която те търпят сериозни загуби. За сметка на количествата, качеството на зърното е много добро, но заради ниските цени няма как да покрият загубите. Климатичните промени и засушаването също затрудняват стопаните и те апелират държавата да вземе смешни мерки за осигуряване на вода за напояване.

За разлика от Добруджа, в районите на Пловдив, Чирпан и Стара Загора добивите от зърнени култури този сезон са близо 50 процента по-ниски.

„Добре изглеждаха пшениците, но като вкарахме комбайните и се оказа едно голямо разочарование. Добивите са плачевно ниски, жънем около 300-350 кг, тук-там някоя нивичка пусне 400 кг, но това е много голяма рядкост. Миналата година добивите се движиха между 400-500 кг.“, заяви Светослав Русалов от с. Труд пред БНТ.

„Ситуацията не е такава, каквато очаквахме. Ще калкулираме загуби, много е притеснително“, допълва Людмил Работов – зърнопроизводител, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив.

Качеството на пшеницата е отлично. Въпреки това, заради ниските изкупни цени стопаните за втора поредна година не могат за покрият разходите си. За да намалят донякъде загубите си, някои от тях обмислят да продават техника, със сигурност ще намалят и рентата, която се полага на собствениците. 

„Ако вземем, че производствените разходи са около 200 лева, при текуща цена 33 ст., това означава, че добивът ми е трябва да е 600 кг., а той е 350 кг, т.е. цената трябва да е двойна на сегашната“, допълва Русалов

Сериозен проблем е липсата на вода. При необходимост от поне 50 млн. кубика вода, от „Напоителни системи“ са информирали зърнопроизводителите в Пловдивско, че ще разполагат с по-малко от половината, колкото са запасите в язовир „Пясъчник“.

„В момента има някъде около 22 млн., които са крайно недостатъчни за всички хора, които реално използват водата за напояване. Пролетниците в момента са подложени на много голям стрес. Тръгнаха да изгарят долните листа на слънчогледите, царевиците“, казва Людмил Работов – зърнопроизводител.

Зърнопроизвоителите настояват бързо да се раши проблемът с напояването. Ако държавата им осигури нужните количества вода, те са готови да инвестират в модерни системи за напояване.