Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Зелена светлина: ЕС одобри офертата на Korean Air за придобиване на Asiana

Парите

Зелена светлина: ЕС одобри офертата на Korean Air за придобиване на Asiana

Зелена светлина: ЕС одобри офертата на Korean Air за придобиване на Asiana - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

ЕС одобри поглъщането от южнокорейския флагмански превозвач Korean Air на по-малката конкурентна авиокомпания Asiana, при условие че фирмата изпълни ангажиментите си за разсейване на опасенията за конкуренцията, предаде АФП.

В края на 2020 г. Korean Air заяви, че ще закупи Asiana за 1,6 млрд. долара, тъй като пандемията от Ковид-19 доведе до спиране на самолетите по целия свят.

Миналата година Европейската комисия, мощният антитръстов орган на блока, изрази опасения, че поглъщането може да ограничи конкуренцията по маршрутите между Европа и Южна Корея.

Комисията изрази опасения и относно въздействието на сливането върху услугите за превоз на товари между цяла Европа и Южна Корея.

Като мярка за отстраняване на проблема Korean Air ще продаде глобалния бизнес на Asiana с товарни самолети, се казва в изявление на комисията.

Тя добави, че компанията се е съгласила също така да предостави "необходимите активи" на южнокорейската конкурентна авиокомпания T'Way, за да започне полети по четирите припокриващи се маршрута: Барселона, Франкфурт, Париж и Рим.

Тези активи включват слотове, права за трафик и достъп до необходимите самолети.

Комисията също така заяви, че Korean Air се е ангажирала да не завърши сливането, докато T'Way не започне да оперира по четирите припокриващи се маршрута.

„Поради това Комисията стигна до заключението, че сделката, изменена с поетите ангажименти, вече няма да предизвиква опасения за конкуренцията“, заяви тя.

В изявлението на Korean Air се казва, че T'Way „постепенно“ ще започне да оперира по четирите маршрута от втората половина на 2024 г.

„След като получихме одобрението на ЕК, Korean Air продължава да се фокусира върху дискусиите си с американския орган за защита на конкуренцията, за да финализира възможно най-скоро цялостния процес на разглеждане на сливането“, заяви авиокомпанията.

Анкети