Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Промени в данъчното облагане: Германия сваля за постоянно ДДС за ресторантьорите

Парите

Промени в данъчното облагане: Германия сваля за постоянно ДДС за ресторантьорите

Промени в данъчното облагане: Германия сваля за постоянно ДДС за ресторантьорите - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Консерваторите и социалдемократите обявиха, че са постигнали принципно споразумение за съвместно управление в Германия, предаде Франс прес.

Бъдещите партньори от управлението планират огромни инвестиции, за да съживят най-голямата икономика в Европа и да превъоръжат Германия в условията на сериозни геополитически предизвикателства като войната в Украйна и повторното избиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Лидерът на ХСС - баварската сестринска партия на ХДС, Маркус Зьодер съобщи днес, цитиран от ДПА, за договорени промени в данъчното облагане. По-конкретно Данък добавена стойност (ДДС) върху храните в ресторантите ще бъде понижен за постоянно до 7%.

Идеята за намаляване на ДДС за ресторантите има няколко икономически, социални и политически аргумента. Основни причини са подкрепа за сектора, тъй като ресторантите са едни от най-засегнатите сектори по време на кризи и пандемии. Намаленото ДДС помага за оцеляване в трудни икономически време, като се намаляват разходите за клиентите и поддържат стабилни приходи. Подобрява се рентабилността, особено за малките и семейни заведения, които често работят в малък марж на печалба. 

Икономисти отчитат като важен фактор за ниско ДДС и поддържане на работните места, тъй като ресторантьорството е сектор, който осигурява работа на милиони хора, включително млади хора, студенти и неквалифицирани работници. С по-ниско ДДС се предотвратяват съкращения и фалити, стимулират се работодателите да инвестират в персонал. 

Не на последно място е справедливост в данъчното облагане спрямо другите сектори. Както в Германия, така и в други държави прясната храна, закупена от магазини, има по-нисък или нулев ДДС, докато храната, сервирана в ресторанти, се облага с висока ставка. Намаляването на ДДС за ресторантите премахва тази данъчна несправедливост, като прави по-достъпно храненето навън. Стимулира вътрешното потребление, вместо хората да се насочват към готова храна от супермаркетите.

По-ниският ДДС намалява стимулите за укриване на приходи, тъй като, заведенията имат по-малко мотив да работят без касови бележки. Повишава се събираемостта на данъците, тъй като оборотите на бизнеса се увеличават.

По-ниският ДДС привлича повече туристи, които търсят достъпни цени на храни и напитки. Позволява на местните ресторанти да бъдат конкурентоспособни спрямо заведения в държави със сходен туристически профил, които вече са намалили ДДС, каквито са вече Франция, Испания, Италия.

Анкети