Парите
С до 100% надценка в търговската мрежа: Производители на сирене апелират за регулация на пазара

Темата за цените на фокус. Производители на сирене твърдят, че техни продукти се предлагат с до 100% надценка в търговската мрежа.
Те призовават държавата да се намеси и да регулира пазара. В ефира на bTV Пламен Крумов, който е собственик на семейна мандра, твърди, че към търговската мрежа неговото сирене излиза на цена от 10 лева и 50 стотинки за един килограм, но по щандовете собственото си производство Пламен е откривал на цена от над 20 лева за килограм.
„Много е жалко, няма защо да се прави – натоварваме крайния потребител, без който ние не можем да произвеждаме сирене. Да, имаме много лоялни партньори, с които работим. Но всичко над 15%, 20% е страшно. Това е чиста спекула“, заяви той.
„Имам щастието да познавам много разумни хора и в Министерството на земеделието, и в Държавен фонд земеделие, но някъде се къса нишката. Апелирам държавата да се намеси за повече регулация на пазара, за да сме по-спокойни и да продължаваме да произвеждаме чисти продукти“, каза още Пламен.
„Правиха изследвания, които установиха надценки при млечните продукти между 70% и 100%. Как смятате, ако погледнем цялата верига – един произвежда фуражите, млякото, след това се преработва, доставя се тази стока – дали е справедливо да бъде дублирана цената? Разбира се, че не. И вчерашните мерки, които бяха казани – за млечния сектор почти няма да се отразят. Защото веригата там в повечето случаи се къса“, заяви от своя страна председателят на Асоциацията на млекопреработвателите у нас - Димитър Зоров.
„Има производители, които произвеждат млякото, преработват го в млечни продукти, доставят го директно на веригите и въпреки това – виждаме надценки. Това не е справедливо и убива българското производство. Трябва да се търси балансът“, каза председателят.
По думите му накрая на веригата стои търговецът на дребно, който слага 100% надценка.
„В никакъв случай производителите не трябва да водят война с търговците на дребно, но трябва да се намери балансът, защото производството на сурово мляко изчезва в България заради това. Не може един служител в търговските вериги да взима 2000 лева заплата, а в животновъдството се дават 1000 лева. Няма къде да се калкулират по-високи заплати. А трябва, защото там е истинският труд“, допълни Зоров.