Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Автомобили
  3. Сагата Cruise: Шефът на компанията за роботизирани таксита подаде оставка

Автомобили

Сагата Cruise: Шефът на компанията за роботизирани таксита подаде оставка

Сагата Cruise: Шефът на компанията за роботизирани таксита подаде оставка - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Шефът на компанията за роботизирани таксита Cruise Кайл Фогт подаде оставка. Това е станало в неделя, след като властите в Сан Франциско разследват инцидент с пешеходец.

След инциденти: Изтеглят всички роботизирани коли на Cruise в САЩ

Фогт написа в социалната мрежа "Екс" (X), че иска да посвети времето си на семейството си и на преследването на нови идеи.

След инцидента информационната политика на управлението на Cruise също стана обект на критики. Компанията е собственост на автомобилния гигант General Motors.

При инцидента в началото на октомври безпилотен автомобил Cruise е влачил жена няколко метра. Пешеходката е била ударена преди това от друго превозно средство с водач и хвърлена пред самоуправляващия се автомобил.

Според доклада за инцидента роботизираното такси веднага е ударило спирачки, но жената въпреки това е попаднала под превозното средство.

Автомобилите на Cruise са програмирани така, че в някои случаи да отбият автоматично встрани от пътя след сблъсъци, за да не пречат на движението. В този конкретен случай софтуерът също е решил да направи това - въпреки че жената все още е била под автомобила.

Тя е била влачена около 6 метра макар и с ниска скорост, според доклад на калифорнийския орган за трафика.

След инцидента Cruise промени софтуера за приблизително 950 превозни средства, за да избегне повторението на подобен инцидент. В допълнение към това всички пътувания по обществените пътища в САЩ бяха преустановени.

Транспортният орган критикува факта, че само първата част от случилото се е станала обществено достояние, но не и фактът, че роботизираното такси се е опитало да отбие от пътя след инцидента със заклещената отдолу жена.