Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Само за няколко дни: Демонстрационен водороден автобус тръгва в София (СНИМКИ)

Мрежата

Само за няколко дни: Демонстрационен водороден автобус тръгва в София (СНИМКИ)

Само за няколко дни: Демонстрационен водороден автобус тръгва в София (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

София е първият град на Балканите, в който гражданите ще могат да се възползват от тази нова технология – водороден автобус. От вторник до 20 юни, включително, всеки един столичанин или гост на града ще може да се вози на водородния автобус по линия 9. Това съобщи заместник-кметът по транспорт в Столична община Илиян Павлов.

Преди дни информация за инициативата беше публикувана и в социалната мрежа Фейсбук.

„Много се радвам, че от София започват „Дните на водородната електромобилност“ в България и за пореден път София се доказва като пионер на такива инициативи, на новите технологии, на технологиите, които правят нашия град по-чист, по-зелен и даваме поле на развитие на точно такива технологии, които може би са фундамент на бъдещето“, каза Павлов.

Заместник-кметът по транспорт призова гражданите на столицата да се качат във водородния автобус, когато го видят.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

„Пробвайте го да видите, че всъщност той не се различава по никакъв начин от останалите автобуси като комфорт, като издръжливост“, добави той и посочи, че единствената разлика е, че излиза само вода от ауспуха, както и че вози безплатно.

По думите му ръководството на София продължава да доказва, че работи за подобряване на качеството на въздуха.

„Миналата седмица обявихме инвестиционна програма за 1 милиард лева за нови 500 превозни средства“, припомни Павлов и използва момента, за да обяви, че новите тролейбуси ще бъдат по нов вид технология, която е хибридна, така че те ще могат да се зареждат докато пътуват от инфраструктурата на тролейбусната мрежа.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова каза от своя страна, че гражданите ще имат уникалната възможност да се возят във водороден автобус, както и да тестват първата водородна кола в България, закупена по проект на Центъра за компетентност „Хитмобил“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие за периода 2014 – 2020 г. по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„С европейската солидарност подкрепихме и изграждането на първата водородна станция, отново част към „Хитмобил“, както и изграждането на водородна долина в Стара Загора, финансирана с 8 милиона евро по Програма „Наука и иновации и дигитализация за интелигентна трансформация 2021 – 2027 г.“, добави тя.

Водородните технологии в транспорта, отбеляза Чобанова, са значима стъпка към намаляване на въглеродните емисии и преход към чиста енергия, като посочи, че те допринасят за опазването на околната среда, предлагат възможности за икономически растеж, за иновации, подобряват качеството на въздуха и общественото здраве в нашите градове.

„Зеленият водород е ключов елемент в стремежа на ЕС към устойчиво бъдеще и декарбонизация и от съществено значение за постигане на климатична неутралност до 2050 г. Той може да повиши енергийната независимост на Европа, като намали зависимостта от внос на изкопаеми горива“, каза още тя и заключи, че „Дните на водородната електромобилност“ са символ на ангажимента на Европа към устойчиво развитие, към иновации и към опазване на околната среда.