Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Amazon ще инвестира 1,2 млрд. евро във Франция

Технологии

Amazon ще инвестира 1,2 млрд. евро във Франция

Amazon ще инвестира 1,2 млрд. евро във Франция - Tribune.bg
Снимка:
© PIXABAY

Американският гигант в областта на електронната търговия Amazon ще инвестира повече от 1,2 млрд. евро във Франция, създавайки над 3 000 работни места, съобщиха от кабинета на френския президент Еманюел Макрон.

Парите ще помогнат за развитието на инфраструктурата на облачните услуги на Amazon Web Services (AWS), главно на генеративния изкуствен интелект, както и на логистичната инфраструктура на услугата за доставка на пратки, се допълва в изявлението.

Изявлението беше направено в навечерието на седмата среща на върха "Изберете Франция", чиято цел е да привлече чуждестранни инвеститори в страната. Макрон ще бъде домакин на срещата в замъка Версай край Париж.

Amazon не отговори на запитванията на AFP, след като наскоро заяви, че не желае да прави коментари преди евентуално изявление, което ще бъде направено по време на събитието.

Американската компания вече обяви създаването на 2 000 нови работни места във Франция през 2024 г., с което броят на служителите ѝ в страната ще достигне 24 000 до края на годината, основно в логистичните ѝ центрове.

AWS е ключово дъщерно дружество на групата, което през първото тримесечие е реализирало приходи от 25 млрд. долара в световен мащаб, възползвайки се от нарастващия апетит сред бизнеса за отдалечени компютърни услуги и услуги с изкуствен интелект.

Докато "Изберете Франция" се подготвяше за старта си, няколко фармацевтични групи, сред които американската Pfizer и британската AstraZeneca, обявиха на 12 май ангажименти да инвестират повече от един милиард евро в здравния сектор на Франция.

Най-големият индустриален проект, обявен досега, е потенциален завод за торове, който би могъл значително да намали емисиите на въглероден диоксид.

Европейският консорциум FertigHy ще обяви, че обмисля да инвестира 1,3 млрд. евро (1,4 млрд. долара) във фабрика в района на Сома в Северна Франция, заяви министърът на промишлеността Ролан Лескюр пред френския вестник La Tribune Dimanche.

Анкети