Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Близо $200 млн. финансиране са привлекли българските проптех компании

Технологии

Близо $200 млн. финансиране са привлекли българските проптех компании

Най-успешните от тях към момента се оценяват на над 605 млн. долара

Близо $200 млн. финансиране са привлекли българските проптех компании - Tribune.bg
Снимка:
© Financial Tribune

Близо 200 млн. долара – това е размерът на финансирането, което успяват да привлекат българските проптех компании през последните 5 години. Най-успешните от тях към момента се оценяват на над 605 млн. долара. Данните са от Bulgarian Proptech Mapping Report 2023 – първия публичен доклад, представящ картината на иновативния сектор у нас, изготвен от Proptech.bg.

„Технологиите днес преобръщат всичко, дори консервативния свят на недвижимите имоти. Неслучайно българските проптех компании привличат милиони долари финансиране – трансформацията е налице. От ключово значение за участниците е да се адаптират максимално бързо. Това ни мотивира да създадем проптех мапинг, който да представи картината на този пазар, да улесни връзката между имоти и технологии, да подпомогне прозрачността и комуникацията между заинтересованите страни“, казва Георги Павлов, инициатор на доклада и създател на първата българска проптех общност.

Той посочи, че доклада обхваща 45 компании, които са създадени през последните 10 години. Павлов отчете, че 55 на сто от тях са били успешно финансирани.

Експертът посочи още, че успешните компании са тези, които работят на чуждия пазар.

Общо 42% от компаниите развиват дейността си на международния пазар, докато останалите функцонират изцяло в България, сочат данните от мапинга. В представените дружества към настоящия момент работят над 1000 души.

Павлов коментира, че две от най-успешните компании са хардуерни. Сред лидерите са и такива, които са насочили дейността си към улесняване на транзакциите с недвижими имоти, създаване на различни софтуерни решения за по-ефективна хибридна работа в офисите, използване на биометрични данни за контрол, IoT базирани устройства за създаване и управление на умни домове.

„Развитието на проптех пазара през последните няколко години е лавинообразно. Според статистиката, броят на стартъпите в сектора се увеличава повече от 2 пъти от 2019 г. насам, достигайки 30 компании през 2021 г. и 45 към днешна дата“, отчете Боян Буров, ръководител на акселераторска програма в Pi Labs и съставител на проптех мапинга за 2023 година.

По думите му придържайки се към последните тенденции и иновации може да бъде отключен огромен потенциал в тази сфера.

„Може да създадем изключително ефективен и ориентран към новите нужди на потребителите пазар“, допълни той.

Буров припомни, че проптех разполага с най-големия клас активи в света. Той отчете като парадоксален факта, че въпреки това той не е най-дигитализирания.

Двамата експети подчертаха, че е изключително важно да се правят такива доклади, за да може да се подпомогне сектора.

Топ 5 компании в сектора: 

Компаниите, представени в доклада, са разделени в 5 подкатегории според процеса, който подпомагат. Те обхващат етапите на Финансиране и Инвестиции, Проектиране и Изграждане, Пазар и Транзакции, Управление и Процеси, както и насочената към крайните потребители категория Live&Work.

Анкети