Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Част от държавите в ЕС отхвърлят идеята технологичните гиганти да плащат за внедряване на 5G

Технологии

Част от държавите в ЕС отхвърлят идеята технологичните гиганти да плащат за внедряване на 5G

Част от държавите в ЕС отхвърлят идеята технологичните гиганти да плащат за внедряване на 5G - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Повечето държави от ЕС отхвърлиха предложението от страна на големите европейски телекомуникационни оператори да бъде наложено на големи технологични компании като Google да участват във финансирането за внедряване на 5G в региона, предава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

На среща с еврокомисаря по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон в Люксембург стана ясно, че ресорните министри от 18 държави членки или отхвърлиха предложеното налагане на мрежова такса върху технологичните фирми, или поискаха проучване на необходимостта и въздействието на такава мярка.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica и Telecom Italia искат големите технологични компании да поемат част от мрежовите разходи с мотива, че техните данни и съдържание представляват голяма част от мрежовия трафик.

От своя страна Google на Alphabet, Apple, Facebook на Meta, Netflix, Amazon и Microsoft отхвърлиха идеята за подобна такса, подчертавайки, че вече инвестират достатъчно в цифровата екосистема.

Част от европейските министри подчертаха, че липсва анализ на ефектите от въвеждането на тази мярка като отчетоха риска технологичните компании да прехвърлят допълнителните разходи на потребителите си. Освен това предупредиха за потенциално нарушаване на правилата на ЕС за „мрежова неутралност“, които изискват всички потребители да бъдат третирани еднакво, както и отчетоха опасността от появата на възможни пречки пред иновациите и по-ниско качество на продуктите.

Около това становище се обединиха Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Германия, Ирландия, Литва, Малта и Холандия.

От своя страна министрите на Франция, Гърция, Унгария, Италия, Испания и Кипър са били сред 10-те държави, подкрепили идеята, предава Ройтерс.

До края на юни се очаква и официалната позиция от страна на технологичния сектор, телекомуникационните доставчици и други страни, след което еврокомисарят Бретон ще реши следващите си стъпки.

Анкети