Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. ЕК преговаря с технологичните гиганти за механизъм за заплащане на мрежовите разходи

Технологии

ЕК преговаря с технологичните гиганти за механизъм за заплащане на мрежовите разходи

ЕК преговаря с технологичните гиганти за механизъм за заплащане на мрежовите разходи - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската комисия започна консултации за бъдещето на телекомуникационния сектор, започвайки процес, който може да доведе до изискване големите технологични корпорации като Google, Apple, Meta и Netflix да заплащат някои мрежови разходи, съобщава Ройтерс.

Ходът на ЕК идва след повече от две десетилетия на лобиране от страна на европейски телекомуникационни компании, сред които Deutsche Telekom, Orange, Telefonica и Тelecom Italia, които искат водещите технологични компании да допринесат за развитието на 5Джи мрежата.

Според телекомите с технологичните гиганти като Amazon и Microsoft е свързан повече от половината интернет трафик на данни.

Технологичните компании на свой ред оприличиха подобна стъпка като „интернет данък“, който ще подкопае правилата на ЕС за мрежова неутралност и за еднакво третиране на всички потребители.

Представители на ЕС обясниха, че 12-седмичното обсъждане ще разгледа „справедливия принос на всички дигитални компании“, посочва БТА. Технологичните и телекомуникационни компании ще бъдат помолени да отговорят на 60 въпроса.

След провеждане на консултациите ЕК вероятно ще предложи законодателство, което ще трябва да бъде съгласувано с страните членки и законодателите на ЕС, преди да стане закон.

„Тази консултация е положителна и належаща стъпка към справяне с големите дисбаланси в интернет екосистемата в полза на европейските крайни потребители“, посочи в изявление телекомуникационната лобистка група Eвропейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO).

Анкети