Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Езиковият модел с изкуствен интелект Gemini на Google вече захранва чатбота Bard

Технологии

Езиковият модел с изкуствен интелект Gemini на Google вече захранва чатбота Bard

Езиковият модел с изкуствен интелект Gemini на Google вече захранва чатбота Bard - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Едва ден след официалното си представяне, новият езиков модел, базиран на изкуствен интелект (AI) на Google - Gemini, натрупва неодобрението на потребителите си, защото според тестовете технологията допуска доста грешки.

По-рано тази година от Google пуснаха своя чатбот Bard, който също получи подобни критики. Обещанията на компанията бяха, че Gemini ще е много по-добър и мощен алгоритъм, който ще надскочи възможностите на конкурентите си.

Тестовете на потребителите обаче показват друго. Gemini Pro вече е внедрен в Bard, но отново допуска множество грешки. Той бърка елементарни въпроси като кои са получили „Оскар“ през 2023 г. Освен това технологията има проблеми с превода между езици и дори бърка броя на буквите в думи, предават световните медии.

Gemini Pro допуска грешки и с резюметата на новините, въпреки че има достъп до Google News и търсачката на интернет гиганта. Също така често използва и твърде стара информация. Когато му бъде задеден въпрос по деликатна тема, просто казва на потребителя да си потърси информацията сам.

Въпреки негативните първоначални впечатления акциите на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. поскъпват с 5% в началото на търговията на Уолстрийт след официалното представяне на чатбота и най-новия смартфон на компанията Pixel 8 Pro, оборудван с Gemini.

Поскъпването н акциите на компанията-майка на Google допринасят за възходящо движение и на акциите на други технологични гиганти като Amazon и Apple, които поскъпват с между 1,3% и 1,5% в началото на днешната търговия на Уолстрийт.

Анкети