Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. ГДБОП: Расте броят на киберпрестъпленията в страната

Технологии

ГДБОП: Расте броят на киберпрестъпленията в страната

ГДБОП: Расте броят на киберпрестъпленията в страната - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Наблюдава се увеличаване на компютърните престъпления в България. Това заяви Владимир Димитров, шеф на дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП по време на международен форум, посветен на киберпрестъпността в София.

„Най-често това са фишинг атаки с фалшиви айбанове, инвестиционни измами, предлагащи бързи печалби чрез вложения в различни по вид фалшиви проекти, и не на последно място измами чрез сайтове за покупка на автомобили“, съобщи Димитров, цитиран от БНТ.

Хакери източиха 12 млн. лв. от известна българска фирма

По повод последната хакерска атака, при която бяха откраднати 12 млн. лева от българска фирма, той обясни, че става въпрос за нигерийски престъпни групи, които са специализирани в този тип киберпосегателства.

„Национален приоритет е борбата с киберпрестъпността. Компрометирането на междуфирмената кореспонденция чрез фалшиви айбани е най-честото престъпление с огромни щети. На всеки четири дни български фирми стават жертва на такова престъпление“, посочи Явор Серафимов, директор на ГДБОП по време на международния форум.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритети на МВР. За целта се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване. Без координирано международни сътрудничество няма как адекватно са се отговори на кибер заплахите, посочи още Темелакиев.

Анкети