Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Кибератака спря работата на 15 румънски болници

Технологии

Кибератака спря работата на 15 румънски болници

Кибератака спря работата на 15 румънски болници - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Кибератака блокира системите за медицински услуги в 15 румънски болници, съобщи в. „Адевърул“.

Пациентите не могат да бъдат регистрирани, а спешните кабинети изпитват сериозни затруднения.

Сред 15-те болници три са от Букурещ, а именно Националния институт по пневмология Мариус Наста, клиничният институт „Фундени“ и болницата за спешна помощ „Багдасар-Арсени“.

Здравните заведения са наели система за медицински услуги от ИТ компания, чийто сървър е бил атакуван тази сутрин. Предстои да се определи как ще се отчитат и уреждат тези услуги, защото ако не могат да бъдат въведени в системата, болниците няма да могат да получават пари от Националната здравно-осигурителна каса.

Националната дирекция за киберсигурност (DNSC) обяви, че днес е била уведомена за кибератака с рансъмуер срещу доставчика на услуги. „Няколко болници са засегнати от атаката. Към този момент екип от специалисти на DNSC отиде на място, за да разследва кибер инцидента“, обявиха от дирекцията.

Припомняме, че рансъмуерът е специфичен вид злонамерен софтуер, който след инсталиране на устройство (телефон, компютър и др.) изисква финансов откуп от жертвите, като заплашва да публикува, изтрие или задържи достъп до важни лични данни. Болниците де факто са били атакувани с вирус, подобен на този, който преди време засегна и компютрите в румънската Камара на депутатите.

Анкети