Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Кибератака спря работата на една от най-големите пристанищни компании в Австралия

Технологии

Кибератака спря работата на една от най-големите пристанищни компании в Австралия

Кибератака спря работата на една от най-големите пристанищни компании в Австралия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Австралийският пристанищен оператор DP World заяви, че е направил „значителни крачки“ към възобновяване на нормалната търговия с товари в основните входове на Австралия, които бяха засегнати два дни от киберакта, предаде АФП.

Правителствените агенции проведоха кризисни разговори през уикенда в отговор на това, което министърът на вътрешните работи и киберсигурността Клеър О'Нийл описа като „сериозно и продължаващо“ действие, което наруши операциите на ключови пристанища.

„DP World управлява почти 40 процента от стоките, влизащи и излизащи от нашата страна“, добави тя в публикация в социалната мрежа X.

Пристанищният оператор спря интернет свързаността на своите терминали в Сидни, Мелбърн, Бризбейн и Фримантъл в петък, за да предотврати "всеки продължаващ неоторизиран достъп" до мрежата си, каза говорител на компанията.

Прекъсването не е попречило на контейнерите да бъдат извадени от корабите, но камионите, необходими за транспортирането им, не са успели да влязат или излязат от терминалите, каза старши директорът на DP World Блейк Тиърни.

В изявление Тиърни каза, че компанията е направила „значителни крачки“ в работата с експерти по киберсигурност и тества ключови системи, „от решаващо значение за възобновяването на редовното движение на товари“.

Компанията се стреми да възстанови нормалните операции "колкото е възможно по-бързо и безопасно", каза той, и разследва "естеството на достъпа до данни и кражбата на данни". „DP World Australia работи усилено, за да оцени дали някаква лична информация е била засегната“, добави Тиърни. Федералната полиция на Австралия съобщи, че разследва инцидента. Националният координатор по киберсигурност Дарън Голди каза в неделя, че компанията е уведомила правителството, че всяко прекъсване на пристанищните операции е „вероятно да продължи няколко дни, а не седмици“.

 „ИТ системата на DP World остава изключена от интернет, което оказва значително влияние върху техните операции“, добави той. Въпреки прекъсването, пристанищният оператор е в състояние да „осъществи достъп до чувствителни товари, ако е необходимо – например при спешна медицинска помощ“, каза още Голди.

Анкети