Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Компанията за мозъчни имапланти на Мъск набира пациенти за първото си изпитване върху хора

Технологии

Компанията за мозъчни имапланти на Мъск набира пациенти за първото си изпитване върху хора

Компанията за мозъчни имапланти на Мъск набира пациенти за първото си изпитване върху хора - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Neuralink“, стартъпът за мозъчни импланти на Илон Мъск , обяви, че е получил одобрение от независим контролен съвет да започне набирането на пациенти за първото си изпитване върху хора. Компанията търси хора с парализа, които да изпробват експерименталното ѝустройство в рамките на шестгодишно проучване, пише „Гардиън“.

„Neuralink“ е една от няколкото компании, разработващи мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), който може да събира и анализира мозъчни сигнали. Но бомбастичното популяризиране на компанията от страна на нейния главен изпълнителен директор милиардер, включително обещанията за разработване на пълноценен мозъчен компютър, който да помогне на хората да не изостават от изкуствения интелект, предизвика скептицизъм и етични опасения сред невролозите и други експерти.

Миналата година Администрацията по храните и лекарствата отхвърли искането на компанията за ускоряване на изпитванията върху хора, но през май одобри „Neuralink“ за освобождаване от изискването за експериментално устройство (IDE), което позволява използването на дадено устройство за клинични изпитвания. Агенцията не разкрива как са били разсеяни първоначалните ѝ опасения.

„Neuralink“ заявява, че търси пациенти с квадриплегия, дължаща се на вертикално увреждане на гръбначния мозък, или АЛС. На участниците ще бъде имплантиран BCI по хирургичен път с помощта на патентован робот в областта на мозъка, който контролира движението, като целта е да им се позволи да управляват компютърен курсор или клавиатура, използвайки само мислите си. Според съобщения за пресата проучването ще оцени безопасността и функционалността на технологията.

Съобщението на компанията идва месеци след като тя получи регулаторно одобрение за проучването. Предишните ѝ тестове с животни са подложени на контрол, след като бе съобщено, че те са им причинили ненужно страдание. Бивши служители заявиха пред Ройтерс, че в един от случаите устройството е било имплантирано в неправилна позиция на прасета, което е довело до евтаназията им.

Твърденията предизвикаха няколко разследвания, включително разследване на Министерството на земеделието за злоупотреба с животни и разследване на Министерството на транспорта за неправилно прехвърляне на биологично опасни материали през държавните граници.

Компанията не отговори веднага на въпроси относно датата и мястото на провеждане на проучването, както и броя на участниците в него. Ако се окаже, че устройството е безопасно за използване при хора, може да минат десетилетия, преди да бъде одобрено за пациенти извън изпитването.

Анкети