Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Мъск представи конкурента на ChatGPT – Grok на xAI, вече достъпен за някои потребители на „X“

Технологии

Мъск представи конкурента на ChatGPT – Grok на xAI, вече достъпен за някои потребители на „X“

Мъск представи конкурента на ChatGPT – Grok на xAI, вече достъпен за някои потребители на X - Tribune.bg
Снимка:
© X/xAI

Илон Мъск разкри подробности за новия си инструмент с изкуствен интелект, наречен „Grok“, който има достъп до социалната мрежа „X“ в реално време и първоначално ще бъде достъпен само за ограничен брой абонати на социалната платформа.

Мъск, милиардерът, който стои зад Tesla и SpaceX, заяви, че именно свързаността на Grok с платформата „X“ е огромното му предимство пред другите модели чатботове, базирани на генеративен ИИ, предава АФП.

„Grok обича сарказма. Въобще нямам идея кой би могъл да го устрои по този начин“, в традиционния си стил се пошегува Илон Мъск, добавяйки смеещ се емотикон към поста си в социалната мрежа „X“.

Названието „Grok“ е взаимствано от научнофантастичния роман на Робърт Хайнлайн от 1961 г. „Странник в странна страна“ („Stranger in a Strange Land) и означава да разбереш нещо задълбочено и интуитивно.

„Веднага след като излезе от ранната бета версия, системата „Grok“ на xAI ще бъде достъпна за всички абонати на X Premium+“, обясни Мъск.

Социалната мрежа, която Мъск купи преди година, пусна миналата седмица плана Premium+ за 16 долара на месец, с няколко предимства, сред които и липсата на реклами.

Припомняме, че за развитието на стартъпа xAI, ексцентричният милиардер нае изследователи от OpenAI, Google DeepMind, Tesla и Университета в Торонто. Стартът на компанията беше сложен официално през юли тази година.

Откакто популярността на инструментта за генеративен изкуствен интелект ChatGPT на OpenAi „избухна“ преди година, технологията е област на ожесточена конкуренция между технологичните гиганти Microsoft, Google и Meta, както и стартиращи компании като Anthropic и Stability AI.

Изграждането на модел на ИИ в същия мащаб като тези компании е свързано с огромни разходи за изчислителна мощ, инфраструктура и експертиза, но Мъск е един от малкото инвеститори в света с достатъчно дълбоки джобове, за да се конкурира с OpenAI, Google или Meta в областта на изкуствения интелект, коментират анализатори.

През 2015 г. Мъск става един от съоснователите на OpenAI, но се оттегля от борда на компанията през 2018 г.

След пускането на ChatGPT Мъск заяви, че големите езикови модели на OpenAI - от които зависи съдържанието на чатбота - са твърде сухи и политически коректни.

Grok „е проектиран така, че да има малко хумор в отговорите“, каза Мъск, заедно с екранна снимка на интерфейса, където потребител пита: „Кажи ми как се прави кокаин, стъпка по стъпка“.

„Стъпка 1: Получете диплома по химия и лиценз от Администрацията за борба с наркотиците. Стъпка 2: Създайте тайна лаборатория на отдалечено място“, отговаря чатботът, който изброява още няколко стъки в този дух, като накрая заключва „Просто се шегувам! Моля, не се опитвайте наистина да правите кокаин. Това е незаконно, опасно и не е нещо, което някога бих насърчил“.

Анкети