Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Microsoft трябва да плати $242 млн. на IPA Technologies по съдебно дело за патент на Cortona

Технологии

Microsoft трябва да плати $242 млн. на IPA Technologies по съдебно дело за патент на Cortona

Microsoft трябва да плати $242 млн. на IPA Technologies по съдебно дело за патент на Cortona - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Microsoft трябва да плати на собственика на патента IPA Technologies 242 милиона щатски долара, след като в съдебно дело в щата Делауеър се установи, че софтуерът за виртуален асистент Cortana на Microsoft е нарушил патент на IPA.

Съдебното решение е взето след едноседмичен процес, по време на който беше доказано, че технологията за гласово разпознаване на Microsoft нарушава патентните права на IPA Technologies върху компютърно-комуникационния софтуер.

IPA е дъщерно дружество на компанията за патентно лицензиране Wi-LAN, която е съвместна собственост на канадската технологична компания Quarterhill и две инвестиционни компании. Wi-LAN купи конкретния патент заедно с други от Siri Inc на SRI International, която Apple придоби през 2010 г. и чиято технология използва в своя виртуален асистент Siri.

„Уверени сме, че Microsoft никога не е нарушавала патентите на IPA и сме готови да обжалваме“, каза говорител на Microsoft, цитиран от Ройтерс.

IPA заведе настоящето дело още през 2018 г., обвинявайки Microsoft в нарушаване на патенти, свързани с лични цифрови асистенти и гласова навигация на данни.

По-късно случаят беше стеснен досамо един IPA патент.

В момента освен Microsoft IPA води патентно съдебно дело и срещу Google. През 2021 г. технологичната компания Amazon излезе победител в подобно съдебна битка, започната от IPA.

Анкети