Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Завръщане: Сам Алтман отново на борда на OpenAI

Технологии

Завръщане: Сам Алтман отново на борда на OpenAI

Завръщане: Сам Алтман отново на борда на OpenAI - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Главният изпълнителен директор Сам Алтман ще се завърне в борда на OpenAI, съобщиха от компанията, само месеци след разправията в борда, при която той беше уволнен и отново нает от компанията, която стои зад ChatGPT, предаде АФП.

Изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман беше принуден да напусне

Над 500 служители на OpenAI заплашват, че ще последват уволнения Сам Алтман в Microsoft

След уволнението от OpenAI: Microsoft ще наеме Сам Алтман

При вътрешното разследване, започнало дни след хаотичното му уволнение миналата година, бе установено, че Алтман е бил уволнен неправомерно, съобщиха от компанията.

Алтман ще се присъедини към борда на директорите заедно с трима други нови директори: Сю Дезмънд-Хелман, бивш главен изпълнителен директор на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, Никол Селигман, бивш президент на Sony Entertainment, и Фиджи Симо, главен изпълнителен директор на Instacart.

Те ще се присъединят към бившия съизпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър и бившия министър на финансите на САЩ Лари Съмърс, които се присъединиха непосредствено след трусовете през ноември 2023 г.

По това време Microsoft също получи място на наблюдател в борда на OpenAI - ход, който предизвика критики и съдебен иск от страна на Илон Мъск по-рано тази седмица, който помогна за основаването на OpenAI през 2015 г., преди да напусне проекта.

„Развълнуван съм да приветствам Сю, Никол и Фиджи в борда на директорите на OpenAI“, заяви Брет Тейлър, председател на борда на OpenAI.

„Техният опит и лидерство ще... гарантират, че ще преследваме мисията на OpenAI да гарантира, че изкуственият общ интелект е от полза за цялото човечество“, добави той.

Главният изпълнителен директор на Quora Адам Д'Анджело е единственият човек, останал от стария управителен съвет, който взе решението да уволни Алтман.

Олтман се превърна в лицето на неотдавнашната експлозия на изкуствения интелект, която избухна на сцената с решението му да пусне ChatGPT през ноември 2022 г.

Но като шокиращ ход бордът на компанията уволни Алтман без ясна причина, което предизвика заплахата от масово напускане на 700-те служители на компанията, които останаха на страната на своя звезден главен изпълнителен директор.

Microsoft, технологичният гигант с големи инвестиции в OpenAI, предложи да наеме напускащите компанията за изкуствен интелект, което накара управителния съвет да промени мнението си и да възстанови Алтман след няколко дни хаос.

Членовете на управителния съвет, които стоят зад краткотрайното отстраняване на Алтман, напуснаха постовете си.

Вследствие на събитията новоизлюпеният борд започна вътрешно разследване на случилото се с адвокатска кантора.

Резултатите от това разследване „единодушно заключиха, че Алтман и президентът Грег Брокман са правилните лидери за OpenAI“, каза Тейлър в спешно изявление.

Компанията заяви, че проучването, извършено от външната фирма WilmerHale, „е прегледало повече от 30 000 документа; провело е десетки интервюта, включително с членове на предишния борд на OpenAI, ръководители на OpenAI, съветници на предишния борд и други съответни свидетели...“

OpenAI продължава да бъде еталон за генеративен изкуствен интелект - технология, която може да генерира текстове и изображения на човешко ниво за секунди.

Анкети