Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман беше принуден да напусне

Технологии

Изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман беше принуден да напусне

Изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман беше принуден да напусне - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От компанията създадател на ChatGPT - OpenAI, обявиха в своя публикация във фирмения блог, че Сам Алтман напуска постта си на главен изпълнителен директор и член на борда на директорите. Временно позицията му ще заеме настоящият главен технологичен директор на OpenAI Мира Мурати.

„Отстраняването на г-н Алтман идва след съвещание на борда, на което се заключи, че той не е бил последователно откровен в комуникацията си с борда, възпрепятствайки способността му да упражнява своите отговорности. Бордът вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI“, се казва в прессъобщение на компанията.

Часове след новината президентът на борда Грег Брокман също подаде оставка.

„Обичам времето си, прекарано в OpenAI. Това беше трансформиращо лично за мен и, надявам се, малко за света“, написа Алтман в социалната мрежа „X“.

Като главен изпълнителен директор, Алтман превърна OpenAI в най-значимата компания в сферата на изкуствения интелект в света с пускането на ChatGPT и генераторът на изображения Dall-E.

Чатботът с изкуствен интелект на Google - Bard вече е достъпен в около 50 държави

В момента OpenAI е изправена пред нарастваща конкуренция от страна на добре финансирани различни продукти, базирани на ИИ и разработени от други стартиращи компании и технологични гиганти, сред които Google на Alphabet Inc.

Мъск представи конкурента на ChatGPT – Grok на xAI, вече достъпен за някои потребители на X

Microsoft, която е инвестирала повече от 10 милиарда долара в OpenAI, научи за уволнението и освобождаването на Алтман от борда само една минута преди новината да бъде споделена в прессъобщение, според доклад на Axios.

Анкети