Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Министърът на отбраната на Канада: Страната е изправена пред нарастваща заплаха от кибератаки

Технологии

Министърът на отбраната на Канада: Страната е изправена пред нарастваща заплаха от кибератаки

Министърът на отбраната на Канада: Страната е изправена пред нарастваща заплаха от кибератаки - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Канадският министър на отбраната Анита Ананд обяви, че важната дигитална инфраструктура на страната все повече е обект на кибератаки. Това тя определи като значителна заплаха за икономиката на четвъртия по големина производител на суров петрол в света, предава Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ предупреди миналия месец, че Китай е в състояние да предприеме кибератаки срещу нефтопроводи и газопроводи и железопътни системи, след като изследователи откриха, че китайска хакерска група е шпионирала такива мрежи.

В интервю в кулоарите на азиатската среща на върха по сигурността в Сингапур Ананд каза, че има увеличение на кибератаките в Северна Америка, въпреки че не приписва ударите на спонсорирани от държавата участници.

„Видяхме атаки срещу критична инфраструктура в нашата страна и апелираме към канадските организации и местните компании да предприемат необходимите мерки срещу опасността“, каза Ананд.

„Рисковете могат да бъдат значителни за нашата икономика и системи, които защитават живота на нашите граждани“, допълни тя.

Канада е дом на редица големи петролопроводи, които са важни за световните доставки на суров петрол. Мултинационални енергийни компании като Exxon Mobil и Royal Dutch Shell имат големи операции в страната.