Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Ще можем онлайн да следим процеса по обработване на изборните книжа на evideo.bg

Технологии

Ще можем онлайн да следим процеса по обработване на изборните книжа на evideo.bg

Излъчването в платформата ще започне след края на гласуването в изборния ден

Ще можем онлайн да следим процеса по обработване на изборните книжа на evideo.bg - Tribune.bg
Снимка:
© Министерство на електронното управление

Видеонаблюдението на процеса на броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден в неделя – 2 април, ще е достъпно на интернет адрес: https://evideo.bg/.  Всеки гражданин, който желае да наблюдава процеса по обработване на изборните книжа в дадена СИК в страната, може да го направи на посочения сайт, съобщават от Министерство на електронното управление.

В събота – деня преди изборния ден, всеки председател на СИК следва да направи тест на устройството за видеонаблюдение и видеозаснемане според посочените указания, придружаващи устройството, което е окомплектовано с Data SIM карта и със стойка за позициониране. В случай, че бъде установен дефект, председателят на съответния СИК следва да информира незабавно съответната общинска администрация, която съвместно с представител на  „Информационно обслужване“ АД по места да замени съответното устройство.  

Към МЕУ е създаден Контактен център за съдействие по време на видеонаблюдението и видеознаснемането на обработването на бюлетините след края  на изборния ден, неделя – 2 април. Центърът ще бъде в готовност да отговаря на въпроси след приключване на изборния ден до края на обработването на бюлетините в цялата страна.

Контактният център ще подпомага единствено и само председателите на СИК, които изпитват затруднения и имат нужда от допълнителни указания за работа с устройствата за видеонаблюдение и видеозаснемане.

С поредица от информационни събития МЕУ представи процеса, чрез който ще се осъществи видеонаблюдението и видеозаснемането след края на изборния ден. Запознати бяха членовете на ЦИК, членовете на Консултативния съвет на ИКТ общността към министъра на електронното управление, представителите на политическите партии и медиите. Представена бе и интернет платформата  https://evideo.bg/, чрез която ще може да се наблюдава целия процес, и на която ще бъдат качени записите от видеозаснемането.