Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Обискират френските офиси на Huawei – китайската компания е обект на разследване в страната

Технологии

Обискират френските офиси на Huawei – китайската компания е обект на разследване в страната

Обискират френските офиси на Huawei – китайската компания е обект на разследване в страната - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Китайският телекомуникационен гигант стана обект на разследване във Франция по подозрения за „нарушения на почтеността“. Френските медии съобщават, че Националната финансова прокуратура (PNF) е обискирала офисите на китайската компанията, които се намират недалеч от Париж. Към момента подробности около акцията не са известни. Няма данни и за конкретните обвинения срещу компанията, чието френско седалище се намира в Булон-Бианкур.

Френскките медии уточнват, че престъпления, като корупция, фаворизиране, търговия с влияние, присвояване, незаконно придобиване, попадат под определението „нарушения на почтеността“ (Les atteintes à la probité)

Huawei притежава около 20% от пазара на телекомуникации във Франция.

От 2003 г., когато Huawei навлезе във Франция, досега са изградени шест изследователски центъра и глобален център за дизайн на китайската компания в европейската държава.

В момента телекомуникационният гигант строи фабрика в Елзас в Североизточна Франция, първата извън Китай, за производство на оборудване за мобилни телекомуникационни мрежи, по-специално 5G.

Основана през 1987 г., Huawei е водещият световен производител на оборудване за 5G, петото поколение мобилен интернет.

Базираният в Шънджън гигант е в центъра на интензивно противопоставяне между Китай и САЩ, като Вашингтон предупреждава, че оборудването му може да се използва за държавен шпионаж - твърдение, което компанията отрича.

През юни миналата година Европейската комисия предупреди, че Huawei и друг китайски телекомуникационен гигант - ZTE, представляват риск за сигурността на ЕС.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон призова 27-те държави членки на блока и неговите телекомуникационни оператори да изключат оборудването на Huawei и ZTE от своите мобилни мрежи.

Анкети