Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Официално: Германия спира използването на компоненти от Huawei и ZTE в 5G мрежата си

Технологии

Официално: Германия спира използването на компоненти от Huawei и ZTE в 5G мрежата си

Официално: Германия спира използването на компоненти от Huawei и ZTE в 5G мрежата си - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Германия заяви, че през следващите години постепенно ще преустанови използването на компоненти от китайските телекомуникационни гиганти Huawei и ZTE в своите 5G мрежи. Мярката е взета поради опасения за националната сигурност, предаде АФП.

„Ние защитаваме централната нервна система на Германия като място за бизнес и защитаваме комуникацията на гражданите, компаниите и държавата. Трябва да намалим рисковете за сигурността и, за разлика от миналото, да избегнем едностранните зависимости“, заяви министърът на вътрешните работи Нанси Фрейзър.

Най-късно до края на 2026 г. частите на фирмите няма да се използват в основните мобилни мрежи 5G, заявиха от Министерството на вътрешните работи.

В инфраструктурата за достъп и пренос на данни 5G системите на телекомуникационните фирми трябва да бъдат заменени до края на 2029 г.

„Трябва да намалим рисковете за сигурността и, за разлика от миналото, да избегнем едностранните зависимости“.

Министерството заяви, че 5G мрежите са част от „критичната инфраструктура“ на Германия и са важни за функционирането на различни сектори - от здравеопазването до транспорта и енергетиката.

Китай и Германия, съответно втората и третата икономика в света, отдавна имат тесни икономически връзки.

Берлин обаче се стреми да намали икономическата си зависимост от Китай, особено след като войната в Украйна и последвалата енергийна криза разкриха прекомерната зависимост от Русия.