Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Ответни мерки: Русия блокира достъпа до 81 медии от Европейския съюз

Технологии

Ответни мерки: Русия блокира достъпа до 81 медии от Европейския съюз

От България са наложени забрани срещу вестник "24 часа" и "Медиапул".

Ответни мерки: Русия блокира достъпа до 81 медии от Европейския съюз - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Русия блокира достъпа до 81 медии в ЕС като "ответна мярка", след като миналия месец Брюксел наложи забрана за излъчване на няколко руски държавни медии, предаде АФП.

"Въвеждат се временни ограничения на достъпа от територията на Руската федерация до излъчваните ресурси на редица медии от държавите - членки на Европейския съюз, и на медийни оператори от целия Съюз, които системно разпространяват невярна информация за хода на специална военна операция", се казва в съобщение на руското външно министерство.

"Руската страна нееднократно и на различни нива предупреждава, че политически мотивираният тормоз над местни журналисти и необоснованите забрани на руски медии в ЕС няма да останат незабелязани. Въпреки това Брюксел и столиците на страните от блока избраха да поемат по пътя на ескалацията, принуждавайки Москва да предприеме огледални и пропорционални контрамерки с поредната нелегитимна забрана. Отговорността за подобен развой на събитията се носи единствено от ръководството на Европейския съюз и страните от това обединение, които подкрепиха подобно решение. Ако ограниченията върху руските медии бъдат отменени, руската страна също ще преразгледа решението си по отношение на посочените медийни оператори", се допълва в позицията.

ЕС забрани разпространението на "Гласът на Европа", информационната агенция РИА и вестниците "Известия" и "Российская газета".

С днешното решение от руска страна са наложени ограничения на агенция Франс прес, австрийската държавна телевизионна компания ORF, ирландската телевизия RTE и испанската информационна агенция ЕФЕ, десетки вестници и "Политико", "Дер Шпигел". В списъка са включени 4 гръцки и 3 румънски медии.

От България са наложени забрани срещу вестник "24 часа" и "Медиапул".