Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Анализ: В ЕС все още влизат руски петролни продукти

Анализи

Анализ: В ЕС все още влизат руски петролни продукти

Анализ: В ЕС все още влизат руски петролни продукти - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от няколко турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Предполага се, че голяма част от рафинираната продукция е с произход Русия. Подозренията се дължат на данните, че 86 на сто от вноса в тези пристанища в този период идва именно от Русия. Това показват данните в доклад на Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Въпреки санкциите: Руският петрол все пак се озовава във Великобритания

Руският износ на петролни продукти за Турция генерира 5,4 милиарда евро данъчни приходи за Кремъл.

Застрахователи алармират: Таванът на цената на руския петрол не работи

През изминалата година Турция е била най-големият купувач на руски петролни продукти в света. Тя е внесла 18% от общия износ на петролни продукти от Русия. Вносът на руски петрол от Турция е нараснал почти петорно през последното десетилетие, се посочва в анализа.

„Вътрешното потребление на петролни продукти в Турция нараства с 8% през 2023 г. За разлика от това вносът на петролни продукти по море в страната е нараснал с 56%, което предполага, че Турция се превръща в център за реекспорт на петролни продукти, а не само задоволява нарастването на вътрешното търсене“, се посочва в доклада

CNN: Кремъл никога не е бил по-богат – Русия е продала петрол за $37 млрд. на Индия, а част от него влиза в САЩ под формата на нефтени продукти

САЩ забрани вноса на руски обогатен уран

Според до края на февруари 2024 г. на пристанището Джейхан са внесени общо 3,02 млн. тона петролни продукти, от които 92% са от Русия. За същия период 3,2 млн. тона петролни продукти на стойност 1,9 млрд. евро са изнесени за ЕС.

Русия се е превърнала във втория по големина търговски партньор на Турция, изнасяйки към нея предимно нефт, газ и въглища. Стойността на тези продукти е за над 42 милиарда евро през миналата 2023 година.

Предполага се, че турските складови съоръжения впоследствие са се превърнали в основна спирка за руски петролни продукти по пътя им към търговия в световен мащаб, включително към санкциониращи региони като Великобритания, САЩ и ЕС. Според анализа петте държави членки на ЕС с най-голям внос на петрол от Турция за едногодишния период от февруари 2023 г. до февруари 2024 г. са Гърция, Нидерландия, Италия, Испания и Румъния.

 

Анкети