Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Революционно: Индия пуска изцяло електрическа въздушна таксиметрова услуга до 2026 г.

Технологии

Революционно: Индия пуска изцяло електрическа въздушна таксиметрова услуга до 2026 г.

Революционно: Индия пуска изцяло електрическа въздушна таксиметрова услуга до 2026 г. - Tribune.bg
Снимка:
© Archer Aviation/Симулиран полет

Индийският конгломерат в сферата на авиацията, хотелиерството и пътуванията InterGlobe и американската технологична компания, специализирана в производството на електрическите самолети с вертикално излитане и кацане Archer Aviation обявиха, че са сключили меморандум за партньорство (MOU), който предвижда стартиране и експлоатация на изцяло електрическа въздушна таксиметрова услуга в Индия. Летящите таксита в ще са достъпни за клиенти още през 2026 г.

Archer Aviation © Archer Aviation Archer Aviation

Революционно транспортно решение цели да подсигури по-добра градската мобилност в държавата с безопасни, устойчиви, и нискошумни превозни средства, с конкурентни разходи спрямо познатия наземен транспорт, се казва в офицалното съобщение на двете компании, публикувано в сайта на Archer Aviation.

Управляващият директор на InterGlobe Рахул Бхатия и Никхил Гоел, главният търговски директор на Archer Aviation, подписаха споразумението, според което двете страни ще работят с избрани бизнес партньори в страната. Предстои да бъде изградена подходяща инфраструктура за вертипорт, както и да бъдат обучени пилоти и друг персонал, необходими за управлението на въздушния транспорт.

Двете компании планират първоначално да пуснат в експлоатация до 200 самолета от модела Midnight на Archer в градовете Делхи, Мумбай и Бенгалуру.

Самолетът Midnight е електрически самолет с вертикално излитане и кацане, който се управлява от пилот и може да превозва до четирима пътници. Проектиран е да изпълнява бързи полети с минимално време за зареждане между тях. Изчислено е, че едва за около 7 минути летящото такси ще изминава 27-километровото разстояние от финансовия център Connaught Place в Ню Делхи до град Гургаон, което обикновено отнема между 60 до 90 минути през трафика с кола.

Archer Aviation © Archer Aviation Archer Aviation

Освен плана да разработят услугата за градско въздушно такси, двете компании предвиждат електрическите самолети в Индия да се използват и за карго, логистика, медицински и спешни услуги, както и за чартърни услуги.

„През последните две десетилетия InterGlobe участва в осигуряването на безопасен, ефективен и достъпен транспорт на стотици милиони индийци в цялата страна. Ние сме развълнувани от тази нова възможност да предоставим ефективно, футуристично и устойчиво транспортно решение, като представим електрическия самолет на Archer в Индия“, коментира Рахул Бхатия.

„Основах Archer с визията да помогна за разтоварването на най-големите градове в света. Индия е една, дори бих казал, най-голямата възможност за използване на самолети eVTOL, тъй като е най-многолюдната държава в света, с население от над 1,4 милиарда души. В момента най-големите градовев Индия са изправени пред най-мащабните задръстванията на планетата“, коментира основателят и изпълнителен директор на Archer Aviation Адам Голдщайн.

„Изцяло електрическият Midnight самолет на Archer е проектиран да осигури революционно транспортно решение, което може да помогне за справяне с тези проблеми“, допълни той.

По данни на Световната банка градските задръствания са сериозен проблем за планетата, но проблемът ще се задълбочава, тъй като населението в големите градове по света ще се удвои до 2050 г. В много градове дори и сега кратките пътувания по пътищата отнемат до 2 часа.

Анкети