Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Samsung прогнозира 95% спад в печалбата за първото тримесечие

Технологии

Samsung прогнозира 95% спад в печалбата за първото тримесечие

Samsung прогнозира 95% спад в печалбата за първото тримесечие - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Печалбата за първото тримесечие на „Samsung Electronics“ може да спадне с повече от 95% на годишна база до 14-годишно дъно, тъй като продажбите на чипове за памет са засегнати от глобален срив, съобщиха от компанията , цитирани от АФП.

Слабото търсене и резкият спад на печалбата накараха технологичния титан да обяви, че ще намали „значително“ производството на чипове за памет.

За периода януари-март печалбата се очаква да спадне с 95,7% до 600 млрд. вона (455 млн. долара), което е най-ниското ѝ ниво от първото тримесечие на 2009 г. насам, съобщиха от компанията до регулаторните органи.

Очакваният спад в продажбите се дължи на „продължаващото слабо търсене на ИТ продукти, което влоши резултатите на целия сектор“, се казва в изявлението.

„Намаляваме производството на чипове за памет до разумно ниво“, добави компанията, заявявайки, че е "натрупала достатъчно запаси от определени продукти с чипове, за да отговори на променящото се пазарно търсене по нататък".

Samsung ще продължи да инвестира в инфраструктура, както и в научноизследователска дейност в очакване, че „в дългосрочен план се предвижда стабилно търсене (на чипове)“.

Решението за съкращаване на производството доведе до поскъпване на акциите на технологичната компания с повече от четири процента с очакване, че цените ще се възстановят занапред.

Конкурентът SK Hynix пък скочи с повече от 6%.

Samsung направи равносметка при обявяването на „стабилните продажби на новата серия Galaxy S23“ от подразделението си за смартфони, заяви в доклад анализаторът Хан Донг-хи от SK Securities.

„Но тъй като подразделението за памет работи на загуба, неизбежно е печалбата да бъде на границата на рентабилността.“

Samsung е най-големият производител на смартфони в света и водещото дъщерно дружество на „Samsung Group“, безспорно най-големият от семейните конгломерати, които доминират бизнеса в четвъртата по големина икономика в Азия.

Корейските производители на чипове, начело със Samsung, се радват на рекордни печалби през последните години, тъй като цените на техните продукти се повишават, но забавянето на световната икономика нанесе удар върху продажбите.

Неотдавнашният спад в печалбите не е възпрял компанията да прави смели инвестиции - през март тя разкри плановете си да отдели 227 млрд. долара през следващите две десетилетия за изграждането на най-големия център за чипове в света в Йонгин, южно от Сеул.

Планът е част от стремежа на южнокорейското правителство да инвестира сериозно в шест ключови технологии, включително чипове, дисплеи и батерии - все области, в които технологичните гиганти на страната вече са се утвърдили.

Очаква се Samsung да публикува окончателния си отчет за приходите в края на този месец.

Анкети