Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. След 36-часови обсъждания: Законодателите от ЕС имат споразумение за първия в света Закон за ИИ

Технологии

След 36-часови обсъждания: Законодателите от ЕС имат споразумение за първия в света Закон за ИИ

След 36-часови обсъждания: Законодателите от ЕС имат споразумение за първия в света Закон за ИИ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Законодателите от ЕС постигнаха споразумение за един от първите в света всеобхватни закони за изкуствения интелект, съобщи Си Ен Ен.

Със знаковото законодателство, наречено Закон за изкуствения интелект, се създава регулаторна рамка за насърчаване на развитието на изкуствения интелект (ИИ), като същевременно се обръща внимание на рисковете, свързани с бързо развиващата се технология. Законодателството забранява вредните практики в областта на ИИ, „които се считат за явна заплаха за безопасността, препитанието и правата на хората“.

Законът идва на фона на нарастващите опасения относно разрушителните възможности на изкуствения интелект.

На пресконференция Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, нарече закона „балансиран и ориентиран към човека подход“, който „без съмнение ще определя световния стандарт за години напред“.

Регулаторната рамка, която класифицира употребите на изкуствен интелект по степен на риск и засилва регулацията при по-високи нива на риск, беше предложена за първи път през 2021 г.

Най-рисковите употреби на ИИ са забранени. Според закона те включват системи, които експлоатират специфични уязвими групи, системи за биометрична идентификация за целите на правоприлагането и изкуствен интелект, който разгръща манипулативни „подсъзнателни техники“.

Системите с ограничен риск, като чатботове, например ChatGPT на OpenAI, или технологии, които генерират изображения, аудио или видео съдържание, подлежат на нови задължения за прозрачност съгласно закона.

„Законът #AIAct е нещо много повече от наръчник с правила - той е стартова площадка за стартиращите компании и изследователите от ЕС, които ще поведат глобалната надпревара в областта на изкуствения интелект“, написа в социалните мрежи Тиери Бретон, комисар на ЕС по въпросите на вътрешния пазар. „Най-доброто тепърва предстои.“

Изкуственият интелект навлезе в мейнстрийма с пускането на чатбота ChatGPT на OpenAI през ноември 2022 г. Привидно за една нощ технологията за генеративен изкуствен интелект взриви популярността си и даде тласък на надпреварата във въоръжаването с изкуствен интелект.

Но смущенията на ИИ достигат далеч отвъд света на големите технологии: преподавателите се борят със способността на генеративния ИИ да изпълнява училищни задачи; артистите и музикантите се борят с потенциала за имитация, подхранвана от ИИ; и дори медийната индустрия е свидетел на неговите противоречия.

Някои от компаниите, които стоят зад технологията, също изпитват болки от растежа.

Главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман, беше отстранен за кратко и след това възстановен в рамките на няколко изпълнени с драма дни през ноември - като точните причини за промените в ръководството все още не са ясни седмици по-късно.

Анкети